Att prata om det räddar liv
Självmord är ett allvarligt folkhälsoproblem som påverkar människor i alla åldrar, kön och samhällsklasser. Att prata om det är det första och viktigaste steget för att förebygga självmord. Mellan den 25-26 oktober äger den nationella suicidpreventiva konferensen rum i Östersund med temat "Med samlad kraft för livet".

Cirka 1500 personer tar varje år sitt liv i Sverige - det är 1500 för mycket. Självmord påverkar inte bara den som förlorar sitt liv utan även nära och kära som står kvar och frågar sig varför och vad de kunde ha gjort annorlunda.
Att prata om självmord är det första och viktigaste steget för att förebygga det
"Det finns en bild av att man inte ska prata om det, men att prata om självmord skapar inte självmordstankar", säger Martina Wesmander, verksamhetsutvecklare för barn och vuxna på social- och arbetsmarknadsförvaltningen.
Tvärtom så minskar det stigmatisering och skapar möjlighet stöd om fler vågar prata om självmord och ställa frågan.
"Inom Social- och arbetsmarknadsförvaltningen har vi utbildat alla våra medarbetare i ”våga fråga” som är en utbildning från Suicid zero. Utbildningen syftar till att ge medarbetare verktyg till att uppmärksamma och prata om självmord och självmordstankar," säger Martina Wesmander.
Det finns hjälp att få- du är inte ensam
Känner du hopplöshet, nedstämdhet eller tappat intresse för sådant du tidigare tyckt varit roligt? Många som kämpar med självmordstankar upplever en känsla av isolering och hopplöshet. Men det är viktigt att förstå att du inte är ensam. Hjälp och stöd finns, och det är okej att söka det. Det finns organisationer och professionella som är specialiserade på att erbjuda stöd till dem som kämpar med självmordstankar.
Hit kan du vända dig
- Börja med ett första steg, att prata med någon. Här kan du få stöd i vart du kan börja: Vikten av att våga berätta hur du mår (suicidezero.se)
- Ring 112, vid akut behov av vård eller hjälp.
- Ring 1177. Eller läs mer på Vårdguiden.
- mind.se
- Mind Självmordslinjen - För dig som har tankar om att ta ditt liv
- Äldrelinjen - för dig som behöver någon att prata med
- Jourhavande Medmänniska | En röst i natten
Är du anhörig?
För att själv orka vara nära någon som mår psykiskt dåligt är det viktigt att ta hand om sig själv, exempelvis genom att prata med andra, antingen i liknande situation eller någon professionell. Här finns exempel på vart du kan vända sig.
- 1177.se vårdguiden.
- Anhörigas Riksförbund
- Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandeStöd
Är du orolig för någon i din närhet?
Var sjunde svensk känner till någon som har tankar på att ta sitt liv, men att det kan vara svårt att veta vad du kan göra i en sådan situation:
- prata med den person du är orolig för. Här hittar du en digital vägledning från suicid zero: Våga fråga
Vad gör Östersunds kommun?
- Utbildning
Det främsta vi kan göra för att rädda liv är att öka kompetensen om risk- och skyddsfaktorer samt att våga prata om självmord.
Utbildning i ”våga fråga” sker därför på ett organiserat sätt till medarbetare inom Östersunds kommun. - Stödinsatser utifrån riskfaktorer
Riskfaktorer för självmord är exempelvis ofrivillig ensamhet, ekonomiskt utsatt situation samt risk- eller missbruk. Stödinsatser sker därför löpandes i kommunens verksamheter för att motverka dessa och andra riskfaktorer.
Läs mer om kommunens arbete här
Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera