Publicerad 2023-10-24

Köpa hämtmat i egen matlåda?

Jobbar du på en lunchrestaurang? Då kanske du får besök av Emilia som vill snacka matlådor.

Enligt Livsmedelsverket så är det helt ok att ta med sig en egen matlåda till exempelvis lunchbuffén, om man ändå tänkt ta med sig maten därifrån. Men det är upp till restaurangerna att tillåta det eller inte.

- Vi på Avfall VA jobbar en del med avfallsförebyggande åtgärder och vi blev lite nyfikna på om det går att minska antalet engångsmatlådor som hamnar i soporna, förklarar Ida Sjölund, avfallsstrateg på Avfall VA. Under de kommande veckorna kommer vi därför att besöka ett gäng lunchrestauranger och helt enkelt fråga om de kan tänka sig att tillåta sina kunder att använda egna matlådor till take away.

Minska antalet förpackningar som slängs

Arbetet görs inför den årliga kampanjen ”Europa minskar avfallet” (European week for waste reduction) som i år fokuserar på just förpackningar.

- Syftet med våra besök kommer inte att vara att försöka sälja in något. Vi vill bara göra restaurangerna medvetna om att det här är ett alternativ och så ett frö till ett mer hållbart tänk.

Många restauranger är positiva

Emilia Tubbin är kommunens utsände i frågan och kommer att besöka så många restauranger som möjligt.

- Jag har hunnit med omkring 50 restauranger än så länge och många är positiva till att låta kunder köpa take away i egen låda. Det känns jättekul!

Bilden visar en kvinna med mörkt lockigt hår som ler, Emilia Tubbin.

Emilia Tubbin, utsänd av Östersunds kommun för att prata matlådor med restauranger.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2023-10-24