Publicerad 2023-11-02

Joakim var en av de första att skaffa Kretskortet i Lit

I början av sommaren hölls de första utbildningarna för Kretskortet i Lit. På den allra första fanns Joakim Danielsson med.
- Kretskortet har funkat klockrent sen dess. Förutom en gång, men då råkade jag komma dit på en tisdag och då var det ju inte öppet överhuvudtaget.

Under sommaren och hösten har Joakim renoverat sitt hus som ligger i Lit.

- Jag har använt Kretskortet på Lits återvinningscentral säkert 10-20 gånger sen jag skaffade det. Majoriteten av alla gånger jag besökt Lits återvinningscentral senaste tiden är under kretskortstider. Grabben tycker det är jättekul att följa med, säger han.

Lätt att få utbildningstid snabbt

Sedan utbildningarna drog igång har 130 personer blivit kretskortare i Lit. Nu under hösten och vintern kommer det bli mycket lättare att få plats på en utbildning.

- Vi har så gott som betat av listan med de som anmälde intresse redan innan vi startat upp Kretskortet. Så om man varit fundersam på om man ska skaffa kortet så är det bra läge nu, säger Mikael Sten, drifttekniker på återvinningscentralerna och en av de som håller i projektet.

Sorteringshjälp finns

På utbildningen får man lära sig hur kortet funkar men också vad som gäller när man är på anläggningen på obemannade öppettider och vad man ska tänka på när man sorterar.

- Det är ju lite lurigt det här med sorteringen och de nya symbolerna. Ibland vill man ju fråga någon när man är osäker, men oftast löser det sig, säger Joakim.

På de nya skyltarna på återvinningscentralen finns QR koder som går att skanna med sin mobil. Koden tar en direkt till en sida på ostersund.se som förklarar vad man kan slänga i de olika containrarna. Kan man inte scanna QR-koder så finns alltid www.ostersund.se/sortera. Där går det att skriva in vilket avfall man vill slänga och få hjälp med vart det ska kastas.

I samma hus som man slänger farligt avfall finns också en snabbtelefon där det går bra att ställa frågor direkt till personal om hur man ska sortera.

Mer tid till återvinning

- Jag kan rekommendera alla som bor i närheten att skaffa det. Det underlättar verkligen. Speciellt som förälder så har man ju inte alltid tid när återvinningscentralen är öppen. Det här är en jättebra lösning, säger Joakim.

Är du sugen på att skaffa Kretskortet?

Här kan du läsa mer och anmäla dig till utbildning.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2024-02-01