Journalisten Omer från Eritrea är Östersunds nya fristadskonstnär
Vi möts på Östersunds bibliotek. Två journalister från två helt olika världsdelar, och som genom livet haft helt olika förutsättningar att utöva sitt yrke.
- Det är mitt hjärta som sagt mig att det är journalistik jag ska jobba med, för att försöka vara med och göra något för folket i Eritrea, säger Omer Abib.
I stora delar av världen är yttrandefriheten hotad. Regeringar stänger ner internet under kortare eller längre tid, personer utsätts för censur, trakasserier, fängslas eller bötfälls för sådant de skrivit, sagt eller uttryckt.
För Omer Abib har detta varit vardag.
- Du kan inte jobba som fri journalist i Eritrea, vilket såklart är fruktansvärt fel. Det är bara myndigheterna som har tillgång till internet, och de kontrollerar allt, säger Omer som i mitten av augusti kom till Östersund.
Men vi tar det från början.
Flydde till Sudan
Omer föddes i Eritrea 1975, och märkte redan tidigt att han hade talang för skrivandet. Det kändes som hans kall i livet, och trots alla hinder som kastats i hans väg sedan dess, har Omer vägrat att ge upp skrivandet.
- När jag var ung skrev jag massor av olika texter, och lärde känna många nya människor tack vare skrivandet. Jag kände så tydligt att det var journalistik jag ville arbeta med, men tyvärr var det en omöjlighet i mitt hemland.
”Det var en svår tid”
Omer har nu levt i exil i tio år, först i Sudan och sedan i Kairo. Lika länge har han väntat på att få en fristad genom ICORN. Redan 2014 skickade Omer in en ansökan till ICORN, under tiden han levde i exil i Sudan efter att ha flytt sitt hemland.
- Det var en svår tid, säger Omer och hans ögon är ledsna.
Men ansökan ledde honom inte vidare då, utan det skulle dröja många år innan han till sist erbjöds en fristad – och fick flytta till ett för honom helt okänt land – och stad - Östersund.
- Tio år hade gått sen jag först ansökte till ICORN, så när jag nu fick beskedet att jag skulle få flytta till Sverige kändes det helt overkligt, berättar Omer. Han ler så att man riktigt kan se hur mycket det här beskedet betyder för honom.
Aldrig tidigare i livet upplevt snö
Sedan i augusti bor nu Omer i Östersund, och kommer så att göra under två år, vilket är så långa varje period är för en fristadskonstnär i ICORN-programmet.
- Den här staden är så lugn, så trygg, och det är så fin natur här. Jag kom under den svenska sommaren, men nu ska jag snart också få uppleva snö för första gången i mitt snart 50-åriga liv, säger Omer och ler lyckligt ännu en gång innan han avslutar:
- Jag är så tacksam för den här möjligheten, och vill tacka alla jag mött i Östersund. Det känns som att alla människor är snälla här, och jag har blivit så varmt välkomnad: Jag känner mig trygg, och lugn.
”Självständigt arbete fritt från påtryckningar och trakasserier”
Per Lundgren, ordförande för kultur och fritidsnämnden, säger att det är viktigt att Östersund är en fristadskommun.
Varför är det här viktigt?
- Det är värdefullt att kunna ge möjlighet till kulturskapare att få säkra yttrandefriheten och den globala rätten att få sina synpunkter framförda i offentliga sammanhang.
Nämndens ordförande avslutar:
- Östersund som fristad kan då ge möjlighet till arbetsro, social gemenskap, översättningsmöjligheter och självständigt arbete fritt från påtryckningar och trakasserier.
Fakta
Namn: Omer Abib
Ålder: 48 år
Bor: Östersund, född i Eritrea
Modersmål: Tigre
Yrke: Journalist, översättare och författare
Fritidsintressen: Kultur, träffa vänner och vara ute i naturen.
Det bästa med Östersund: Att det är lugnt och tyst. Jag ser att människor är aktiva och har fullt upp med sina arbeten, det uppskattar jag.
Bakgrund
- Sommaren 2001 började Omer att arbeta för det eritreanska informationsministeriet Tigre-desk. Tillsammans med två andra var han med och översatte två böcker av Alemseged Tesfai, 2007 och 2008, som kartlägger Eritreas historia under 1940 och 50-talet.
- Omer har också ingått i en grupp som publicerat en ordbok på Tigre. 2018 grundade Omer Abib tillsammans med journalistkollegor Radio Saeyob, ett projekt som han fortfarande arbetar med.
- Förra året gick Radio Saeyob över till ERISAT satellit-TV, där den fortfarande sänds.
- Omer och hans vän Dessale Berekhet har även skrivit en bok på Tigre, MeQberet Kibt Wezen, som publicerades 2021 på Emkulu förlag i Jämtland, korta noveller baserade på verkliga händelser.
- Han har även arbetat med radioteater på Tigre och skrivit omkring 15 radiopjäser, draman om vardagslivet i Eritrea, alla med lyckliga slut. "Jag älskar lyckliga slut".
Fotnot:
Kultur- och fritidsförvaltningen är ansvarig för Östersunds kommuns fristadsarbete. Östersund blev fristad 2017 och har haft fristadskonstnärer från: Syrien 2018–2020, Palestina 2020–2022, samt nu Eritrea 2023-2025
Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera