Publicerad 2023-11-20

Visst packar du en tom matlåda i väskan?

66 stycken av 90 tillfrågade restauranger i Östersunds kommun säger att det är okej att köpa mat från dem i egen matlåda eller mugg. Är du en av de som tänker fråga nästa gång du är ute efter att köpa med dig en lunch?

40 procent av alla luncher och 51 procent av alla middagar som restauranger i Sverige säljer äter inte kunderna på plats. Istället packar restaurangerna maten i engångslådor av plast eller papper för att kunden ska kunna ta den med sig och äta någon annanstans.

I slutet av oktober gick Avfall VA ut och frågade flera restauranger om de skulle kunna tänka sig att tillåta kunder att hämta mat i en egen flergångslåda.

Okej med egen låda enligt Livsmedelsverket

Enligt Livsmedelsverket är det tillåtet hämta mat från restauranger i egen matlåda men det är upp till restaurangen att avgöra om det fungerar i deras verksamhet eller inte.

De tillfrågade restaurangerna upplever ändå att det är ganska få kunder som har med en egen låda.

- Vi tror att det dels beror på att många inte vet att man får ta med egen låda till lunchbuffén men också att restaurangerna inte kommunicerar det till sina kunder på ett tydligt sätt, säger Ida Sjölund, avfallsstrateg på Avfall VA, Östersunds kommun. Vi hoppas att den här insatsen ska leda till att fler kunder vet om att de får ta med egen låda och att fler restauranger gör mer reklam för det.

En förpackning som aldrig tillverkas är det bästa för miljön

Avfall VA har sammanställt sin undersökning i en rapport som går att läsa här: Köpa hämtmat i medhavd behållare rapport 2023.pdf Undersökningen har gjorts i samband med ”Europa minskar avfallet”, en årlig projektvecka som drivs på EU-nivå. I Sverige är det Avfall Sverige som är nationellt ansvarig. Årets tema är förpackningar och en stor del av alla take away-förpackningar är engångsförpackningar.

- Det är jättebra att återvinna sina förpackningar, men den största miljönyttan får man om engångsförpackningen inte behöver tillverkas överhuvudtaget, förklarar Ida.

Såhär gör du för att köpa mat i egen låda:

  1. Ta med en ren matlåda med lock till restaurangen.
  2. Fråga i kassan om restaurangen tillåter egna matlådor.
  3. Visa upp lådan och fråga om det är en tillåten storlek.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2024-02-01