Publicerad 2023-12-04

Arbete inför industrietableringen i Verksmon igång

Det konkreta arbetet med EcoDataCenters etablering i Verksmon är nu i gång och Östersunds kommun har utökat sitt markerbjudande till två tomter. För närvarande genomförs geotekniska undersökningar på båda tomterna och EcoDataCenter har även påbörjat miljötillståndsprocessen.

Karta Verksmon två tomter

Östersunds kommun har nu erbjudit EcoDataCenter möjligheten att undersöka två tomter i Verksmon, Massaveden och Skogsvaktaren (se bifogad karta). Sedan tidigare var Skogsvaktaren klar. EcoDataCenter och kommunen gör undersökningar på fastigheterna.

- Vi har under de senaste åren haft stort intresse för etablering i Verksmon och nu är det mycket positivt att det händer konkreta saker på plats. För oss är det viktigt att bidra till att EcoDataCenters etablering blir framgångsrik och kommunen har därför utökat sitt markerbjudande till att omfatta både Skogvaktaren och Massaveden, säger Niklas Daoson, S, kommunstyrelsens ordförande, Östersunds Kommun.

Karta VerksmonFörstora bilden

För närvarande genomför EcoDataCenter, genom företaget Tyréns i Östersund, geotekniska undersökningar i området. Borrningen, som är en del av undersökningen, genomförs för att fastställa bland annat jord-, berg- och grundvattenförhållanden.

– Vi är övertygade om att den här etableringen är viktig för den gröna omställningen som vi alla måste göra. Då är det såklart också viktigt att allting går rätt till. Det är väldigt inspirerande att se allt som händer nu kopplat till etableringen, säger Peter Michelson, VD EcoDataCenter.

EcoDataCenter har skickat in samrådsunderlag till Länsstyrelsen i Jämtland vilket markerar starten på den miljötillståndsprocess som kommer att inkludera allmänt samråd i början av nästa år.

Fakta om etableringen

  • En cirkulär industrietablering med datacenter och växthus planeras att byggas i Verksmon, Östersund.
  • Bakom satsningen står företagen EcoDataCenter och WA3RM. Projektet består av ett datacenter drivet av förnybar energi från Jämtkraft.
  • Restvärmen som uppstår i datacentret används därefter till storskalig livsmedelsproduktion i växthus.

Läs mer om etableringen här.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2024-01-19