Publicerad 2023-12-28

Nytt för oss att samla in förpackningar

Om vi lyckas bra så ska du inte märka något. Kommunerna tar över ansvaren för återvinningsstationerna från och med årsskiftet. Vi har förberett oss, men vi tar över i en storhelg, när trycket på återvinningsstationerna är som störst. Så var snäll - ha tålamod! Vi är nybörjare på det här.

Återvinningsstation, gröna containrar

Julhelgen är den tid då återvinningsstationerna är som mest använda. Julklappspapper och kartonger sorteras och containern för pappersförpackningar svämmar över. FTI (förpackningsinsamlingen) kommer inte att hinna sluttömma överallt före nyår, och efter nyår är det kommunernas ansvar.

Kommunerna har frågat och fått svar om hur många tömningar som brukar behövas, hur ofta det behöver städas och hur mycket klagomål det brukar bli. Vi har anlitat entreprenörer för tömning, städning, snöröjning och förberett Kundcenter och hemsidor. Skyltarna på återvinningsstationerna får nya hänvisningar till felanmälan. Till hjälp att sortera finns kommunens egna sorteringsguide och en nationell guide. Så vi är beredda. Men vi är nybörjare.

Ställ ingenting utanför containrarna

Om det är fullt i containern - var vänlig försök på en annan återvinningsstation om det finns i närheten, eller ta med det hem tills vi har tömt. Vi vill naturligtvis att förpackningarna ska återvinnas och kommer att göra vårt bästa för att lyckas.

Kommunen tar även över ansvaret för insamling av förpackningar i de soprum där det finns. Där är det fastighetsägaren som ska teckna avtal med någon av de entreprenörer som kommunen godkänt för insamlingen. Läs mer om vilka som är auktoriserade.

Felanmälan fram till och med 31 december 2023 är 0200-88 03 11, eller kontakt@ftiab.se

Felanmälan från och med 1 januari 2023 är 063-14 30 00 under kontorstid måndag-torsdag 08.00-17.00 och fredag 08.00-16.00, men också på www.sopor.nu.

Vit del av skylt med text om felanmälan fram till 2023-12-31, grön del med text om felanmälan efter 2024-01-01

Bakgrund

Sommaren 2022 fattade regeringen beslut om att flytta ansvaret för förpackningsinsamling från FTI (förpackningsinsamlingen) till kommunerna. Detta ska ske den 1 januari 2024 . Därefter ska insamlingssystemet utvidgas så att även den som bor i villa ska kunna lämna förpackningarna där de idag lämnar rest- och matavfall.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2023-12-28