Publicerad 2024-01-29

Sveriges främsta elitidrottskommun: Östersund!

Östersunds kommun vinner priset Sveriges främsta elitidrottskommun 2023. Det prestigefulla priset delas ut av tidningen Sport & Affärer som har rankat alla Sveriges kommuner. Östersund kommer även väldigt högt i de övriga kategorierna; tredje plats som evenemangskommun och på femte plats som idrottskommun.

Skidskytte på Östersunds skidstadion

Skidskytte på Skidstadion i Östersund. Foto: Göran Strand

Östersunds kommun har med sina cirka 65 000 invånare en imponerande skara elitidrottare. Mycket tack vare de träningsmiljöer och idrottsanläggningar av nationell och internationell klass som kommunen erbjuder på Östersunds skidstadion, Östersund Arena, Jämtkraft Arena och Sporthallen. Näringslivet i kommunen tror på och stöttar både individuella elitaktiva och elitlag som Jämtland basket, Östersund basket, Östersunds Ishockeyklubb och Östersunds fotbollsklubb så de kan utvecklas i staden.

– Det är stort och hedrande att vi vinner priset som årets elitidrottskommun 2023. Våra strategiska satsningar under flera år, både i uppbyggnad av anläggningar och ekonomiskt stöd, har bidragit till att vi hamnar som nummer ett av alla kommuner i Sverige 2023. Våra elitaktiva är en förebild för många barn och unga som tillsammans med de boende och besökande i kommunen får tillgång till fina anläggningar samt upplevelser som gynnar breddidrotten. Genom åren har vi också förbättrat tillgängligheten för parasport, säger Pelle Lundgren, C, Ordförande i kultur- och fritidsnämnden, och fortsätter:

– Genom samverkan med föreningar, aktiva, näringslivet, ledare och volontärer skapas de förutsättningar som är viktiga för en attraktiv kommun. Jag vill också passa på att tacka all personal som sköter våra anläggningar inför tävlingar och matcher.

På Mittuniversitetet, som är ett riksidrottsuniversitet, bedrivs världsledande forskning genom Nationellt vintersportcentrum, ett olympiskt testcentrum för svensk vinteridrott och även Sports Tech Research Centre, som bedriver forskning kring sportteknologi, idrott och friluftsliv. MIUN samarbetar med Svenska Skidskytteförbundet och Svenska Skidförbundet och erbjuder landslagsåkare möjligheten att kombinera elitidrottssatsningar med universitetsstudier. Det gör Östersund till ett viktigt nav för den främsta skideliten i landet.

– Vi är glada och stolta över utmärkelsen Sveriges främsta elitidrottskommun. Östersund har en stark tradition av elitidrott och idrottsevenemang och de senaste åren har skidskytte, längdskidåkning, ishockey, basket och fotboll med flera framgångsrikt bedrivit elitverksamhet med utgångspunkt i Östersund. På individuell nivå bor många elitidrottare i kommunen och de representerar olika idrotter med olika förutsättningar, inklusive parasport. Det är framför allt alla elitaktiva och alla runt de elitaktiva som ska känna stolthet över det här priset, säger Anna-Carin Svedén, förvaltningschef, Kultur- och fritidsförvaltningen.

Om priset Sveriges främsta elitidrottskommun

Priset delades ut av tidningen Sport & Affärer i Stockholm den 24 januari.

Sedan 2007 har Sport & Affärer genomfört analyser av Sveriges främsta Idrottskommuner. Det har drivit på och skildrat den omfattande utveckling som Sveriges kommuner har genomgått vad gäller idrottens betydelse som verktyg för regional utveckling och för att generellt stärka folkhälsoarbetet.

Kriterier Sveriges främsta elitidrottskommun:

Alla kommunernas elitframgångar under det senaste året analyseras, både för elitlag och enskilda idrottspersoner.

  • Nationella och internationella elitidrottsframgångar i relation till folkmängden
  • Kommunalt stöd till elitidrotten
  • Näringslivets samarbete och stöd till elitidrotten
  • Kommunens arenastatus
Effie Kourlos, kommunalråd och kommunstyrelsens 1:e vice ordförande, och Anna-Carin Svedén, förvaltningschef Kultur- och fritidsförvaltningen, tog emot priset för Östersunds kommun.

Effie Kourlos, kommunalråd och kommunstyrelsens 1:e vice ordförande, och Anna-Carin Svedén, förvaltningschef Kultur- och fritidsförvaltningen, tog emot priset för Östersunds kommun. Foto: Sören Andersson.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2024-05-23