Publicerad 2024-01-31

Var slänger du ditt farliga avfall?

I Östersunds kommun är vi duktiga på att inte slänga farligt avfall i påsen för restavfall till förbränning. Visst vet du om att du kan slänga farligt avfall på fler ställen än återvinningscentralen?

Bilden visar ett skåp i en butiksentré med flera inkast för olika typer av farligt avfall.

Det är viktigt att farligt avfall inte slängs på fel ställe. I värsta fall kan det orsaka bränder, miljöföroreningar och personskador. Det går jättebra att slänga farligt avfall på återvinningscentralerna men det finns några ställen till.

Gammalt smink är farligt avfall

Östersunds kommun har sedan ett par år tillbaka ett samarbete med kosmetikabutiken Kicks. Där kan du lämna gammalt smink. Smink klassas som farligt avfall och det är det inte många som vet om. Under 2023 fick vi in 419 kg kosmetika från Kicks

Återförsäljare tar emot trasiga elprylar

Om du till exempel behöver köpa en ny eltandborste så kan du i samma veva lämna in din gamla i butiken. Det kallas för en mot en-principen och gäller i alla butiker som säljer elutrustning. De har ett ansvar att samla in och ta hand om elavfall.

I större elektronikbutiker kan du lämna in mindre elavfall som till exempel hörlurar, elvispar eller mobiltelefoner utan att du köper en ny pryl.

Miljöskåp hos matbutiker

Sen har vi såklart våra miljöskåp som finns placerade i flera matbutiker. För närvarande är de flesta i Östersund men vi jobbar på att få ut dem på fler platser utanför staden.

I miljöskåpen kan du lämna glödlampor och lysrör, batterier, sprayburkar, mindre mängder kemikalier och elavfall som till exempel ljusslingor eller rakapparater.

Tack till matbutikerna

Vi vill också passa på att tacka alla matbutiker som gör plats för ett miljöskåp. Ni gör det enklare att sortera rätt och gör miljön en jättetjänst.

Här hittar du våra miljöskåp

  • Coop Forum i Lillänge
  • Coop Nära i Torvalla
  • ICA Maxi Stadsdel Norr
  • ICA Kvantum Lillänge
  • ICA Supermarket i Brunflo
  • ICA Supermarket Traktören
  • ICA Supermarket Valhalla på Frösön
  • Willys på Söder

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2024-01-31