Publicerad 2024-02-02

Grattis Emelie Erixon – Årets nyskapande chef 2023!

Det rikstäckande priset för Årets nyskapande chef går roligt nog till Emelie Erixon, sektorchef på Social- och arbetsmarknadsförvaltningen vid Östersunds kommun.
– Att i ett lag få vara med och skapa ett ännu bättre samhälle och förutsättningar är det roligaste med mitt jobb, säger den glada vinnaren.

Emelie Erixon, årets nyskapande chef 2023!

Emelie Erixon, Östersunds kommun, har utsetts till årets nyskapande chef 2023!

Det ärofyllda priset delades ut på konferensen Offentlig chef i Nacka i januari. Priset ska gå till den som gjort ett extra utvecklingsarbete kring organisationsutveckling eller digitalisering, och som genom det förbättrat organisationen. Vi på Östersunds kommun är både stolta och glada att kunna berätta att Emelie Erixon, sektorchef på Social- och arbetsmarknadsförvaltningen vid Östersunds kommun, utsetts till vinnare för år 2023.

Grattis Emelie! Varför vann just du, tror du?

– Varför jag vann kan nog andra svara på bättre än jag, säger Emelie ödmjukt och fortsätter:

– Men först tror jag att det bygger på min egenskap att jag är otroligt nyfiken och vill förstå. Grunden i mitt arbete har varit att ställa sig frågan ”Om du skulle bli aktuell för sociala tjänster, hur skulle du då vilja ta emot dom, när och var? ” Att skapa förutsättningar utifrån det, vara nyfiket lyssnande och samskapa tillsammans med invånarna från ax till limpa.

Vad är dina främsta styrkor som chef?

– Detta är också en fråga som jag tror andra är bättre att svara på. Men jag hoppas att de jag arbetat och arbetar med skulle säga att jag har ett mod och vågar testa nya vägar. Att jag ser människan, är nyfiket lyssnande och gillar att arbeta tillsammans och ha roligt på jobbet, säger Emelie och fortsätter:

"Bryr mig genuint om varje människa"

– Jag tror också att de jag arbetar med skulle säga att jag genuint bryr mig om varje människa. Jag går in med inställningen att snälltolka den jag möter och lägger tid på att se och lyssna in. Sen tror jag att de säger att jag vill skickliggöra dem så att de lyckas.

Emelie på scen och tar emot pris

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Att i ett lag få vara med och skapa ett ännu bättre samhälle och förutsättningar!

Hur ska du fira segern?

– Med mitt team och mina nära och kära. Sen ska jag ta mig en tur på skidorna för att reflektera, landa in i vad som skett så att jag kan fortsätta bygga på det i mitt ledarskap. Men också ta mig tid för de som hör av sig, som jag möter och som vill gratta och reflektera över delar som gör att jag just fått ta emot detta. Det lärandet vill jag ta vara på i stunden.

Fotnot:

Emelie har varit chef på Sektor öppenvård sen april 2023. Inom sektorn ryms bland annat familjerådgivning, stödverksamheter för barn, föräldrautbildningar, uppsökande verksamhet och olika stödboenden för familjer eller ungdomar.

Bakgrund:

När Emelie Erixon började sin anställning på Östersunds kommun hade hon nyligen återvänt hem till Jämtland - tillsammans med man och tre barn. Sen 2011 har hon arbetat inom Socialtjänsten. Senaste arbetet innan hon återvände till Östersund, var som socialdirektör i Helsingborgs kommun.

Emelie om sin utmärkelse som Årets nyskapande chef 2023:

”Jag tror inte på att man utvecklar genom att flytta runt boxar i ett organisationsschema. Jag tror i stället på att arbeta med mindset, människosyn och att inte dela in människan eller samhället i boxar och stuprör. För att kunna förändra så måste vi våga utmana det som varit så många år. Vi är många som pratar om just detta men fler behöver våga testa gränserna. Att hela tiden tänka utifrån människan och invånarvänlighet där vi förflyttat oss från att vara experterna till att ha fokus på människan”

”En annan del i nomineringen handlar om delaktighet och synlighet. Jag tycker det är otroligt roligt att arbeta i lag och aktivt arbetar för det. Jag gör det genom förståelse, transparens och delaktighet i processer. Jag har fått förmånen att leda organisationer där jag inte är expert på hantverket. Jag kan aldrig vara i detaljfrågor för de frågorna finns det så många andra som är bättre på än mig.”

”Sen ser jag det som en stor grund i mitt ledarskap att skapa förutsättning för min organisation så att de skickliggörs i sin vardag. Det är då som vi tillsammans skapar goda förutsättningar.”

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2024-02-02