Publicerad 2024-02-05

Samefolkets dag firas med tema-måltider!

I morgon tisdag uppmärksammar vi samefolkets dag inom våra olika måltidsverksamheter.

Affisch för same-folkets dag

Samefolkets dag 2024 blir startskottet då vi börjar med samiska inslag på menyerna inom vår äldreomsorg, skola, förskola samt särskilda boenden. Östersunds kommun är en samisk förvaltningskommun och de samisk-inspirerade menyerna är ett samarbete mellan Måltidsservice samt Vård- och omsorgsförvaltningen.

”Stor kunskap och lång erfarenhet av samisk matlagning”

Andreas Olofsson, kock och vikarierande måltidsutvecklare, berättar om menyn inom skola och förskola:

"Den här gången ville vi skapa en maträtt som eleverna/barnen känner igen, men som också är inspirerad av det samiska köket. I år bjuder vi på en västerbottenostgratinerad pastagratäng med viltfärs (ren & älg). Salladsbuffén kan variera mellan köken, men temat är rotfrukter, svamp och bär. Menyn är framtagen tillsammans med Lajla Marlene Toven (kock på Sporthallen) som har stor kunskap och lång erfarenhet av samisk matlagning".

Renköttsoppa med hembakt säckbröd

Inom äldreomsorgen berättar Hanna Holmberg, måltidsutvecklare, om satsningen tillsammans med Vård- och omsorgsförvaltningen:
"På samefolkets dag kommer medborgare, som bor på Särskilt boende, serveras renfärsbiffar, messmörssås, kokt potatis, rårörda lingon och ugnsrostade rotfrukter. Till dessert blir det tjockmjölk med bär.

I äldreomsorgen kommer följande samiska inslag på menyn under 2024:

  • Renfärsbiffar
  • Renköttsoppa med hembakt säckbröd -gaahkoe
  • Kaffeost
  • Renskavsgryta
  • Renfärssoppa
  • Tjockmjölk med hjortronsylt
  • Blodpannkaka med bacon och lingonsylt

För gymnasiet serveras: Färs-sås med ren/älg och svamp, som serveras med pasta.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2024-02-05