Publicerad 2024-02-06

Saemiej åålmegebiejjiem heevehtibie Staaresne goevten 6. biejjien


Idag firar vi Samefolkets dag!

Staaren siebrie, Gaaltije, Folkets Bio Regina, Sveerjen gærhkoe jïh Staaren tjïelte böörieh Saemien åålmegebiejjiem ektesne heevehtidh.

Östersunds sameförening, Gaaltije, Folkets Bio Regina, Svenska kyrkan och Östersunds kommun bjuder in att tillsammans fira Samefolkets dag.

Rådhusets torn med snö på och en blå himmel i bakgrunden. Framför tornet syns en samisk flagga.

Foto: Göran Strand

Idag den 6 februari firas Samefolkets dag över hela Sápmi. Det första firandet ägde rum i samband med inledandet av FN:s internationella urbefolkningsår 1993 i Jokkmokk. Datumet valdes för att hedra minnet av det första samiska landsmötet som hölls i Trondheim den 6 februari 1917. För första gången samlades hundratals samer från norr till söder över nationsgränserna för att diskutera gemensamma frågor.

Vad innebär det att Östersund är samisk förvaltningskommun?

Staaren tjïelte, Östersunds kommun, ingår i förvaltningsområdet för samiska. I dagligt tal säger man därför ofta att Östersund är en samisk förvaltningskommun. Vad innebär det egentligen, och vilka rättigheter har samerna utöver minoritetslagens grundskydd för samtliga nationella minoriteter?

Det här är några exempel på vad som händer under dagen:

Samisk-inspirerande måltider

Samiska inslag på menyerna inom kommunens äldreomsorg, skola, förskola samt särskilda boenden. Menyerna är ett samarbete mellan Måltidsservice samt Vård- och omsorgsförvaltningen.

Lunchbön i Hornsbergskyrkan

Klockan 11.15. Det serveras viltskav i foajén efter bönen (40 kr).

Gaaltije har öppet hus

Klockan 13.00-16.00. Välkommen att lyssna på Marica Blind som berättar om de samiska föremålen i Härnösands stift, Erika Unnes som berättar om den samiska tankesmedjan och Anna Kråik Åström som berättar om urfolksdeklarationen och den samiska folkförsamlingen. Gaaltije och Staaren Siebrie bjuder på tårta.

Bio Regina

  • Je’vida - Biopremiär i Sverige 6/2
    Jeʹvida är en finsk skoltsamisk dramafilm från 2023 skriven och regisserad av Katja Gauriloff. Filmen beskriver livet för en skoltesamisk kvinna vid namn Jeʹvida under den period då hennes folk tvångsassimilerades i det finska samhället, samtidigt som hon följde Jeʹvidas liv under tre olika perioder.
    Klockan 19.00. Biljett 40 kr: Filmen Jevida
  • Eallos Eatnu/Låt älven leva
    1978 beslutade Stortinget att bygga en damm i Alta-Kautokeinovassdraget, mitt i hjärtat av Sápmi. En lokal naturvårdsåtgärd för att bevara ån utvecklades till en uppgörelse mot den norska statens behandling av samerna. Mitt i det historiska dramat står Ester som under hela sitt liv förnekat sin samiska identitet.
    Klockan 19.00. Biljett 40 kr: Filmen Låt älven leva

Buerie båeteme!
Välkommen!

Ta del av nyhetsbrev

Nyhetsbrevet Saernieh Åarjelsaepmeste / Nyheter från Åaarjelsaepmie publiceras fredagar ojämna veckor av Östersunds kommun i samarbete med Stiftelsen Gaaltije

Hjärtformad snöflinga i samiska flaggans färger rött, grönt, gult och blått.
Sidan uppdaterad 2024-02-06