Publicerad 2024-02-06

Vad är en förpackning och var ska den vara?

Vid årsskiftet tog kommunen över insamlingen av förpackningar på återvinningsstationerna och i soprummen. Men vad är egentligen en förpackning?

Två bilder visa olika typer av plastförpackningar och pappersförpackningar med tillhörande sorteringssymbol.

Foto: VA SYD

Kort sagt är en förpackning något du köpt för att du ville ha innehållet. Ett mjölkpaket, en tandkrämstub, en burk konserverade persikor eller en påse godis. Förpackningar hör hemma på återvinningsstationen eller i sorteringskärlen i soprummet.

Det är lätt att tänka plast som plast eller metall som metall. Men sanningen är att stekpannan, den trasiga teklämman, vattenflaskan och sandlådehinken inte ska sluta sina dagar bland konservburkar och brödpåsar.

Producenterna betalar för kostnaden för återvinningen

Alla som skapar förpackningar och ser till att de hamnar på marknaden ska se till att förpackningarna kan återvinnas. Det är också de som betalar för själva återvinningen. Det innebär att du inte ska slänga vad som helst i vilken container som helst. Det kallas producentansvar.

Så vad ska slängas vart?

Några vanliga exempel på saker som hamnar fel är stekpannor och kastruller, plastleksaker och dricksglas. Dessa saker ska inte sorteras bland förpackningarna utan hör hemma på en återvinningscentral. Där slänger du egentligen allt som inte är en förpackning, inte brinner eller som inte får plats i vanliga soppåsen.

Vad tjänar det till att slänga rätt sak på rätt plats?

  • Om dina förpackningar hamnar i kärlen på återvinningsstationen eller i soprummet så ska det inte behöva bli överfullt i soptunnan eller i kärlen för restavfall i soprummet.
  • Om förpackningarna hamnar rätt så kan de återvinnas och bli nya förpackningar. Då slipper vi bryta ny metall, hugga ner fler träd och pumpa upp mer olja och kan istället återanvända det vi redan skapat. Det tar mycket mindre energi.
  • Om vi sorterar ut förpackningarna ur den vanliga soppåsen så behöver vi inte köra lika många påsar till Sundsvall för förbränning. Det innebär att vi betalar mindre pengar till företaget som eldar upp soporna.

Vill du har mer information och tips?

www.ostersund.se/sortera är vår egen sorteringssida. Där kan du skriva in vad du tänkt slänga i sökfältet och få svar på hur den ska sorteras.

www.sopor.nu finns massor av bra information kring hur förpackningsåtervinningen går till och vad som händer med det du sorterar.

Avfall VA finns både på Facebook och Instagram och där hittar du tips och tricks kring sopsortering men också information kring sophämtning, återvinningsstationer och återvinningscentraler. Följ oss gärna!

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2024-02-07