Publicerad 2024-03-20

Besöksnäring och evenemang temat när Östersund stod värd för klimatkonferens

Under tre dagar har 23 svenska städer, sex myndigheter och det strategiska innovationsprogrammet Viable Cities träffats i Östersund för Transition Lab Forum. Temat var besöksnäringen och evenemang för attraktiva och klimatneutrala platser. Titta gärna på livesändningen i efterhand!

Titta på livesändningen i efterhand

Höjdpunkten under konferensens tre dagar var en två timmar direktsänd programpunkt, Transition Lab Forum Live. På scenen pratade en mängd företrädare för besöksnäring, besöksnäringen och evenemang har för attraktiva och klimatneutrala platser, både lokala och nationella representanter. Missa inte det musikaliska inslaget med Gabriel från integrationskören The Rockin’ Pots. Ackompanjerad av Jonas Hagström framförde han ”En stund på jorden” av Laleh. De fick stående ovationer av en mycket berörd publik.

Workshops och föreläsningar på temat besöksnäring och evenemang

Under tre intensiva dagar har vi tagit del av inspirerande föreläsningar och tillsammans workshoppat på olika teman. Bland annat:

  • Greentopia - Evenemang som plattform för värdeskapande omställning,
  • Hur kan vi förstå framtidens platser och destinationer?
  • Hållbar destinations- och platsutveckling
  • Hur accelerar vi hastigheten i omställningen - vad avgör framgång individuellt och i grupp när vi ska nå ambitiösa mål?
  • Hur kan evenemang och besöksnäring vara en strategi för städers klimatomställning?

Vi har också diskuterat klimatkontrakt och visat upp vad Östersund har att bjuda i termer av matupplevelser och utomhusaktiviteter. Under en så kallad food walk, åt vi fyra rätter på fyra olika lokala ställen, mycket uppskattat. Givetvis fick deltagarna även chansen att prova på lite av vårt stora aktivitetsutbud med bland annat besök på Östersunds skidstadion och Medvinden.

Transition Lab Forum

Transition Lab Forum är ett evenemang där vi fördjupar oss i specifika ämnen, samtidigt som vi skapar en känsla av gemenskap. Transition Lab Forum Live är den öppna och livestreamade programpunkten. Den pågår i två timmar med fördjupning och breddning av kunskapen om konferensens tema.

Nästa Transition Lab Forum äger rum i Örebro i juni, på temat rättvis energiomställning.
Läs mer: Transition Lab Forum 15 - Viable Cities.se

Transition Lab är ett av de verktyg som 23 städer, flera nationella myndigheter och Viable Cities använder för att hitta nya sätt att arbeta för att snabba på klimatomställningen. Alla verktyg utgör grunden för samarbete, utveckling och testning av nya metoder. Metoderna är förankrade i den forskningsansats from Viable Cities jobbar utifrån.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2024-03-20