Publicerad 2024-04-08

Christine är kommunens nya aktivitetssamordnare:
Får vi se någon häst i hissen nu?

Man skulle kunna kalla henne för de äldres språkrör.
Christine Engerup har sedan december en ny tjänst inom Östersunds kommun. Hon ska se till att hitta meningsfulla aktiviteter för äldre på särskilda boenden.
– Och jag tar gärna emot tips!

Kvinna sitter vid ett tomt skrivbord i öppet kontorslandskap.

Christine Engerup är kommunens nya aktivitetssamordnare.

Det är inte första gången som Christine är aktivitetsansvarig på ett särskild boende, men den här gången handlar det alltså om en nyinrättad tjänst som omfattar hela kommunen.

– Det känns kul att vara tillbaka i en roll där jag återigen får vara med och skapa förutsättningar för att våra äldre ska få uppleva meningsfullhet, glädje och delaktighet, kommenterar hon.

Den nya tjänsten ligger under Kultur- och fritidsförvaltningen.

– Det görs redan i dag bra jobb i de här frågorna, men jag vill hjälpa till med att bredda utbudet och jobba ännu mer mot våra medborgares önskemål. Ibland kan det behövas stöttning med att organisera aktiviteter eller samordning med andra.

Det är inte så vanligt att en kommun har en renodlad aktivitetssamordnare som resurs. Oftast är det bara en del bland många andra arbetsuppgifter.

– Jag vill visa att allt är möjligt och att det bara är vår fantasi som sätter gränserna!

• Har du något exempel?

– På ett boende i Skåne där jag arbetade tog jag upp en shetlandsponny i en hiss till andra våningen. Vid ett annat tillfälle gick vi på lina. Men vi hade också ett fint arbete med små vardagsaktiviteter som är lätta att genomföra, men som ändå ger glädje, berättar Christine Engerup.

• Och du tar alltså gärna emot nya tips?

– Ja, jag vill gärna sprida ordet och även skapa ett större närverk med människor som på olika sätt kan hjälpa oss med att skapa aktiviteter i olika former. Tips kan komma från många håll, kanske en förening som vill vara med eller en anhörig som vet vad de boende skulle uppskatta. Vi kan träffas och diskutera.

• Så vilken typ av tips vill du ha?

– Det bästa svaret på den frågan är nog att jag gillar att bli överraskad!

FAKTA om Christine

Bor: Bördig från Alsen. Efter utflykter till Umeå och Skåne numera bosatt i Nälden med man, son och två jakthundar.

Bakgrund: Anställd i Östersunds kommun sedan åtta år, senast som chef på arbetsmarknadsenheten inom Social- och arbetsmarknadsförvaltningen.

Fritidsintressen: Löpning, längdåkning, ridning, odling, cykling och open water-simning.
”Har nog egentligen fler intressen än jag har tid att utöva …”.

Något som få vet om dig: ”Det är lite humor att en av mina viktigaste arbetsuppgifter i dag är att nätverka och skapa goda relationer, med tanke på att jag var otroligt blyg som liten. Jag är bra på att prata och förstå jamska, och på gymnasiet läste jag de otroligt moderna ämnena latin och stenografi!”

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2024-04-08