Fontäner och annan vattenkonst

Liten flicka sitter på kanten av en fontän

En lugn vattenspegel eller en porlande fontän - vatten bidrar till trivseln i stadens utemiljö. Här berättar vi om våra fontäner och vattenkonster.

De senaste åren har de flesta av kommunens fontäner, dammar och annan vattenkonst varit torrlagda. Det beror på att flera av dem har fått sitt vatten från vattenverket som producerar dricksvatten. Men det är varken miljömässigt eller ekonomiskt försvarbart. Därför har vattnet varit avstängt i väntan på mer miljövänliga lösningar för vattenförsörjningen.

Hantverksbrunnen i Badhusparken

I Badhuparken finns bronsskulpturen Hantverksbrunnen. Den får numera sitt vatten från Storsjön. Vi släpper på vattnet till Hantverksbrunnen i mitten av juni och stänger av i mitten av oktober.

Pojke med kruka i Kyrkparken

I Kyrkparken finns skulpturen Pojke med kruka och den har varit torrlagd några år. Sommaren 2023 renoverade vi vattenkonsten så i sommar ska vatten rinna ur krukan. Vi fortsätter renoveringen under sommaren 2024 med att täta och bygga om karet.

Afrodite vid Rådhuset

Fontänskulpturen Afrodite har en speciell plats i östersundsbornas hjärtan. Även den har varit torrlagt och lever ett undanskymt liv i väntan på att Rådhuset blir färdigrenoverat och att vattenförsörjningen ordnas.

Torgbrinkens damm och bäck

Torgbrinkens damm och den konstgjorda bäcken är torrlagda i väntan på en bättre lösning av vattenförsörjningen.

Trefaldighetskällan

På Frösön finns Trefaldighetskällan som är en naturlig kallkälla. Vi leder bort källvattnet under vintern och släpper på vattnet igen i mitten av maj och stänger av i mitten av oktober.

Dammen i Torvalla centrum

I Torvalla Centrum har vi nyligen renoverat dammen. Den får nu sitt vatten från en tank som ligger under dammen. Det är samma vatten som pumpas runt - återbruk av vatten, helt enkelt! Vi släpper på vattnet till dammen i mitten av juni och stänger av i mitten av oktober.

Sidan uppdaterad 2024-04-15