Natur- och kulturstigar på Frösön

På Frösön finns det flera stigar med skyltar som berättar om Frösöns natur och historia.

Bilden visar en karta över kultur-och naturstigarna på Frösön

1. Mjällestigen

Stigen är 2,5 km lång och går mest på vägar och lättgångna stigar. Partiet över Öneberget, med fornborgen, har en terräng som delvis är brant, men vid den branta nedfarten från berget finns trappor och ledstång.

En bra startpunkt är parkeringen vid Mjällebäckens utlopp och gå gärna stigen medurs. Skyltarna berättar om Frösöns viktiga roll under järnåldern, men även något om naturen och vad som kanske göms i Storsjön.

2. Stengårdsstigen

Stigen är knappt 3,5 km lång och i huvudsak lättgången. Höjdskillnaden är närmare 100 m. Du kan utgå från Frösö camping. Från receptionen går du ner till campingens nedre del, där du stöter på den markerade stigen.

Stengårdsstigen går nerför backen till en av Frösöns bevarade byvägar, där skyltarna bland annat berättar om gården Mickelsgård och Vallsundets färjeläge. Du får också veta mera om Frösön under de senaste århundradena men också om fornlämningar från järnåldern.

3. Östbergets kulturstig

Stigen letar sig fram runt toppen av Östberget. Stigen är 2,5 km lång och går på nyupptagna stigar, som emellanåt kan vara krävande och man bör se upp för rötter som finns i stigen.

Skyltarna berättar om naturen och du får en spännande vy över Östersund. Stigen avslutas med en rekonstruerad fångstgrop, en av flera möjliga tolkningar av groparnas konstruktion.

4. Kyrkstigen

Stigen går på väl upptrampade stigar och vägar och är lättgången. Den är knappt 3 km lång. Vid Frösö kyrka finns en parkering och det är en naturlig start för stigen, men även vid Sommarhagen går det att parkera och börja vandringen.

Skyltarna berättar om Frösö kyrka och om gården Hovs historia, som går tillbaka till järnåldern för mer än 1000 år sedan. Petersons-Bergers Sommarhagen passeras liksom Arnljotlägden; spelplatsen för dramat Arnljot som ges varje år i juli månad.

5. Stocke

Här finns inte någon stig men fem informationsskyltar står utmed vägen mellan Frösö kyrka och Frösö Park på en sträcka av knappt 400 m.

Skyltarna berättar om byn Stocke med sitt gravfält, om de byggnader som hör ihop med Frösö Trivialskola, skolan som grundades 1674 samt om den gamla organisationen för krigsmakten och indelningsverket.

6. Frösö skans

Med stigens 650 meter är det inte lång sträcka att gå, men desto mer att upptäcka.

Det var under Baltzarfejden 1611 som Frösö skans byggdes. De uppkastade jordvallarna, som skyddade skansen där den låg vid Storsjöns strand, syns än i dag i landskapet.

Sidan uppdaterad 2024-08-20