Skolval till förskoleklass
Vårdnadshavare till barn som fyller 6 år under året och är folkbokförda i Östersunds kommun ska välja skola - kommunal eller fristående.
Skolvalet till förskoleklass pågår mellan 30 september och 13 oktober
Under vecka 36 får du som vårdnadshavare information hemskickat om skolvalet och hur det går till. Valet pågår mellan 30 september och 13 oktober. För att göra valet behöver du e-legitimation.
Behöver du hjälp att göra skolvalet, kontakta Kundcenter.
Fel adress till Kundcenter i utskick
I det informationsblad som vårdnadshavare fått hemskickat står det fel adress till Kundcenter. Rätt adress är Rådhusgatan 21, Östersund.
Information om valbara skolor
Välkommen på informationsmöte!
Varje skola bjuder in till ett informationsmöte. Där får du som vårdnadshavare höra mer om skolan och dess arbetssätt. Det kommer även finnas möjlighet att ställa frågor.
Övriga sätt att få information
Du är också välkommen att läsa mer om skolorna på kommunens webb, i jämförelsetjänsten eller kontakta rektor vid frågor.
Skolplacering/urvalsprinciper
Vid skolplacering på kommunala skolor är huvudregeln att barnet ska placeras på den skola där vårdnadshavaren vill att barnet ska gå. Om det finns fler sökande än platser till en skola görs urval enligt principen om relativ närhet. Denna princip ger förtur till den elev som förlorar mest på att inte få skolplatsen.
Fristående skolor har egna antagningsprinciper. Kontakta respektive friskola för mer information.
Besked om skolplacering
Under november månad får du besked om vilken skola ditt barn fått plats på. Då skickas placeringsbesked ut via e-post till de vårdnadshavare som registrerat en e‑postadress. Om vårdnadshavaren inte registrerat en e‑postadress kommer platsbeskedet med vanlig post. Bor vårdnadshavarna på olika adresser sänds platsbeskedet till båda adresserna.
Om ditt barn inte skulle få ert förstahandsval har ni möjlighet att ansöka om skolbyte.
Skolskjuts
De flesta elever som har rätt till skolskjuts till och från skolan åker med ordinarie kollektivtrafik (linjetrafik). Alla barn och unga mellan 6 och 19 år som bor i Östersunds kommun får ett gratis busskort, som de ska använda när de reser i kollektivtrafiken.
I enstaka fall kan elever i grundskola och grundsärskola ha rätt till skolskjuts i särskilt upphandlade fordon. Det kan till exempel vara aktuellt om kollektivtrafik inte finns eller om en elev behöver taxi på grund av funktionsnedsättning. De elever som uppfyller kraven för skolskjuts behöver inte ansöka; de kommer automatiskt att bli beviljade.
Vanliga frågor och svar om val till förskoleklass
Finner du inte svaret på din frågan nedan, kontakta Kundcenter på 063‑14 30 00.