Publicerad 2023-07-26

Vandaliserade blommor kan vi inte ersätta

Ett trist fenomen är vandalismen i Östersund och nu har också blomster­arrangemangen drabbats. Blomlådor och blompelare i centrum har välts omkull och det är utsmyckning som nu är förstörd. Den kan vi inte ersätta för vi har inga blommor på lager.

Två blomlådor som ligger okullvälta

– Vi vill skapa en trevlig och gemytlig atmosfär i vår stad och sommartid gör vi det med blommor, förklarar enhetschef Caroline Bjurström. Men det är mycket arbete som ligger bakom; vi ska planera, upphandla, beställa, förvara och plantera blommorna. Sen kör vi ut arrangemangen för att sedan vattna och putsa dem under hela sommaren. Blir de förstörda kan vi inte ersätta dem. Vi har inga fler plantor.

Man i arbetskläder som lutar sig mot en liten lastbil. I bakgrunden en komposthög med blommor
Tre blompelare varav en ligger omkullvält

Kostadin Nikolov som jobbar som park­arbetare på Östersunds kommun är både ledsen och arg.
- Att dom ger sig på blommor?! utbrister han uppgivet.

Kostadin är ändå luttrad då han och hans kollegor ofta får plocka bort skräp, matrester och fimpar ur rabatter och blomster­arrange­mang.

– Det är så tråkigt att det vi jobbar med förstörs, år efter år, tycker kollegan Tina Fagerberg. Men vi vet ändå att det är många fler som njuter av blomsterarrangemangen än som förstör dom.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2023-07-26