Publicerad 2023-09-29

Släng inte maten!

Idag, fredagen den 29 september, är det internationella matsvinnsdagen. En stor del av vårt matavfall består av matsvinn – alltså mat som hade kunnat ätas men som vi i stället slänger.

Att minska matsvinnet är ett viktigt bidrag till klimatet men det är även ett bra sätt att spara pengar. Det är dyrt att köpa mat för att bära hem och slänga!

Tänk på:

  1. Det är inte butikerna som står för den största delen av matsvinnet. I hemmen slängs cirka 35 måltider per person och år!
  2. Lagad mat kan hålla i upp till en vecka i kylen,
  3. Bäst före datum är bara en guide på hur länge maten förväntas hålla, se, lukta och smaka som när den köptes. Ofta går det att använda maten även efter det att datumet har passerat, om maten har förvarats rätt: titta, lukta och smaka!
  4. Det vi kastar mest är frukt, grönsaker och bröd. Det kan ofta frysas innan det blir för dåligt, för att användas vid ett senare tillfälle.
  5. Är det svårt att komma på vad du ska äta till middag? Ha restfest en dag i veckan så slipper du fundera på mat den dagen i all fall.
  6. Sänk temperaturen i kylen från +8 °c till +4 °c så håller maten dubbelt så länge!
  7. Har brödet möglat? Ta ur brödet från platspåsen, släng inte påsen i matavfallet!
  8. Planera dina inköp. Inventera vad som finns hemma, gör måltidsplaner och skriv inköpslistor.
Två köttbullar med ögon på en tallrik. Den ena säger "Slutar det med att du slänger matresterna?" och den andra säger "Jag har ett tips till dig!"

15 kilo ätbar mat per person slänger vi i soptunnan varje år. Det motsvarar 35 portioner - gör matlådor istället!

Det du gör påverkar:

Plånboken:

  • För en familj på två vuxna och två barn motsvarar matsvinnet en kostnad på mellan 3 000-6 000 kronor per år.
  • Använder du dyrare råvaror, är fler i familjen eller slänger mer än 15 kilo mat och häller ut mer än 18 kilo mat och dryck i vasken blir det ett ännu djupare hål i plånboken.

Miljön:

  • En tredjedel av maten som produceras hamnar inte i någons mage. Samtidigt leder matproduktionen till balnd annat övergödning, klimatpåverkan, kemikaliespridning, utfiskning och regnskogsavverkning.
  • Ett kilo matsvinn ger under produktionen upphov till 1,6 kilo CO2.
  • 8-10 procent av våra utsläppta växthusgaser kommer från matsvinnet.
  • Landet "Matsvinn" är den tredje största utsläpparen av växthusgaser i världen, efter Kina och USA.

Andra:

  • Matsvinnet skulle kunna mätta tre miljarder människor.
  • Bra mat ger hälsa och välbefinnande som underlättar inlärning och förbättrar fysisk förmåga.

Läs mer om Matsvinn på sidan Minska ditt matsvinn,

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2023-09-29