Publicerad 2023-10-11

Sugen på ett elda?

Kom ihåg att om du vill installera en kamin eller eldstad så måste du göra en anmälan till Östersunds kommun. Innan du börjar installera måste du få ett startbesked, innan du börjar elda måste du få ett slutbesked.

Om du installerar en eldstad utan anmälan, startbesked och slutbesked så kan du få betala sanktionsavgifter.

Fasadändring = bygglov

Om din installation av kamin eller eldstad innebär fasadändringar på byggnaden måste du söka bygglov för eldstaden. Fasadändring kan till exempel vara att rökröret dras utanför fasaden istället för upp genom taket.

Använd e-tjänsten Söka bygglov och andra åtgärder

På sidan Eldstad och kamin finns det en guide för att anmäla eldstad eller kamin. Du gör din anmälan eller bygglovsansökan i vår e-tjänst Söka bygglov och andra åtgärder. I e-tjänsten anger du vad du vill göra och sen hjälper e-tjänsten till med om det är en ansökan eller en anmälan du ska göra. Du får även hjälp med vilka uppgifter och ritningar som krävs för just ditt ärende – så att du skickar in en komplett ansökan på en gång.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2023-10-11