Publicerad 2023-11-13

Välkommen till nya kommunhuset!

Ska du besöka oss på kommunen så är du nu välkommen till Östersunds nya kommunhus, mellan Rådhuset och biblioteket. Nu är det nämligen äntligen klart efter många år av renovering. Häng med in!

Det nya kommunhuset ligger på samma plats som det gamla, och det är inte det enda som känns igen. Vi har nämligen återanvänt det gamla kommunhusets betongstommar, vilket ger betydligt mindre klimatpåverkan än nyproducerade.

– Det känns jättebra att vi kunde använda stommarna från det gamla huset. De var det inget fel på och då känns det helt rätt ur ett resursperspektiv att använda dem, berättar Anders Wennerberg, kommundirektör.

I kommunhuset pågår möblering och installationer för fullt, 10 november flyttade de första in i huset och succssivt flyttar fler och fler in under resten av året.

Här är medborgaringången till Kommunhuset, här inne finns medborgartorget och kundcenters reception.

Medborgartorget – här tar vi emot besök

Kommunhuset består egentligen av tre huskroppar. I huset som ligger närmast Rådhuset finns medborgaringången, medborgartorget och receptionen. Ska du som medborgare till kommunhuset är det hit du går, och ska du på möte med någon på kommunen kommer mötesrummet att ligga i den huskroppen.

– Det känns fantastiskt att det äntligen har blivit dags för inflytt, säger Anders Wennerberg, kommundirektör. Det nya kommunhuset kommer att bli ett verkligt lyft för medarbetarna, och vi ser fram emot att samla många verksamheter och få sitta tillsammans igen, efter att ha varit utspridda runt om i stan.

Stort rum med köksbänk med gula luckor i förgrunden och en rosa soffa med hög rygg i bakgrunden.

Medborgartorget i nya kommunhuset.

Aktivitetsbaserad arbetsplats

Det nya kommunhuset är en så kallad aktivitetsbaserad arbetsplats. Det innebär att det inte finns några fasta arbetsplatser, vilket ger ett mer effektivt nyttjande av lokalerna jämfört med traditionella cellkontor. Ett aktivitetsbaserat kontor är indelat i olika zoner: lugn zon, mellanzon och kreativ zon.

När man kommer på morgonen så väljer man en plats i den zon som passar bäst utifrån den arbetsuppgift man har. Behöver man koncentrera sig sätter man sig i lugn zon: där ska det vara helt tyst, notiser avstängda och ingen får störa. I mellanzon kan man prata med sina kollegor och ha digitala möten med hörlurar, men med visad hänsyn mot sina kollegor. I de kreativa zonerna får man prata och skratta hur mycket man vill och behöver inte oroa sig för att störa.

Det finns också fokusrum där man kan gå in och stänga dörren om sig.

Rum med skrivbord som har ljuddämpande tygskärmar runt.

En av de tysta zonerna i kommunhuset, när arbetet kräver full koncentration är det bra att sitta här.

Återbrukade möbler

I det nya kommunhuset är det inte bara betongstommar som är återbrukade. Även möbler och IT-utrustning är till stor del återbrukad, istället för att köpa allt nytt. Exempelvis har stoppade möbler klätts om eller tvättats och gamla bordsunderreden har fått nya skivor. 30 procent av möblerna som flyttar in i huset är återbrukade från andra lokaler i kommunen.

Sydsamisk konstnär smyckar kommunhuset

Den sydsamiska konstnären Tomas Colbengtson är en av dem som fått i uppdrag att smycka kommunhuset. Detta är i enlighet med vår riktlinje som säger att vi ska öka den samiska representationen i kommunens konstinnehav.

Dessutom kommer konst från kommunens konstsamling att hängas i kommunhuset.

När kommunen bygger om eller bygger nya kommunala byggnader går alltid en procent av entreprenadkostnaden till konstnärlig gestaltning enligt den så kallade enprocentregeln. Detta gäller även vid anläggning av nya utomhusmiljöer.

Tidslinje för nya kommunhuset

  • 2015 – Gamla kommunhuset evakuerades på grund av ospecifik byggnadsrelaterad ohälsa.
  • 2016 - projektet Framtidens kommunhus startade. Nyttjandemätning av kommunens lokaler och lokalprogram togs fram. Beslut om att kommunen ska arbeta aktivitetsbaserat.
  • 2017 – Kommunfullmäktige beslutade att riva gamla kommunhuset.
  • 2018 – Invändig rivning påbörjades. Arkitekttävling för nytt, stort kommunhus.
  • 2019 – Vinnare i arkitekttävlingen utsågs. Ny majoritet i Kommunfullmäktige tog beslut om att pausa rivningen och tog sen även beslut om att inte bygga ett nytt stort kommunhus utan bygga ett nytt på de gamla betongstommarna.
  • 2021- På våren började gamla kommunhuset att rivas igen. Hösten 2021 fick kommunhuset bygglov.
  • 2022 – Skanska börjar bygga nya kommunhuset.
  • 2023 – Huset blev klart i oktober och inflyttning från och med november. 10 november öppnade huset för medborgarna!

Läs mer om nya kommunhuset på sidan Framtidens kommunhus

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2023-11-13