Publicerad 2023-11-24

Möt Pär Fredriksson, kommunens nya oppositionsråd

Pär Fredriksson har under förvintern klivit in som det nya ansiktet för Moderaterna och oppositionen i Östersund. Pär betonar vikten av respektfull dialog och samarbete för att tjäna det gemensamma bästa för Östersund.

Pär Fredriksson, moderat kommunalråd för oppositionen.

Under hösten ansvarsväxling inom Moderaterna blev det Pär Fredriksson som fick axla partikollegan Pär Jönssons tunga rock. Pär Jönsson hade då varit aktiv inom lokalpolitiken i fyrtio år, som kommunalråd eller oppositionsråd sedan 2012 och ledande politiker i Moderaterna i Östersund sedan 1990-talet.

- Det är en stor kostym att fylla, men jag har haft förmånen att jobba nära Pär i flera år och lärt mig väldigt mycket av honom. Jag känner mig trygg i mitt nya ansvar, säger Pär Fredriksson.

Granska majoriteten

Pär Fredriksson är alltså nytt kommunalråd för oppositionen som består av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Man behöver ju inte vara någon politisk expertanalytiker för att inse att partierna kan ha svårt att enas i enskilda sakfrågor.

- Så är det, men oppositionen har även ett uppdrag att granska majoriteten, syna deras förslag i detalj och komma med egna förslag som är bättre för Östersund. Här har vi ett gemensamt arbete som vi försöker sköta. Jag kallar till månadsvisa möten där alla i oppositionen är välkomna.

På nationell nivå är tonläget mellan de politiska blocken uppskruvat. I Östersund är samtalsklimatet betydligt mildare. Hur ser du på det?

- Det är något jag vill behålla. Den politiska debatten ska fortsatt bygga på respekt för varandra som personer och det kommer jag att medverka till. Man ska kunna ha helt olika uppfattningar och politiska agendor, men debatten och det politiska spelet får inte gå över till personangrepp, säger Pär Fredriksson och tillägger:

- Ytterst vill vi inom lokalpolitiken i Östersund samma sak, östersundarnas och kommunens bästa. Men hur vi ska fördela de gemensamma resurserna för att nå dit, det ser vi olika på. Jag vill även medverka till att vi fortsatt kan ha en respektfull samsyn i de stora övergripande framtidsfrågorna för kommunen.

Uppvuxen i Hegled

Pär Fredriksson är född och uppvuxen på ett lantbruk i den lilla byn Hegled mellan Målsta och Orrviken. Han är 43 år och bor numera inne i stan.

- Jag har vuxit upp med vägar utan gatubelysning och en stor tyst skog väldigt nära. Jag kan sakna det kompakta mörkret och att kunna se stjärnorna en klar kväll, säger han.

Starkt samhällsengagemang

Pär förklarar att han sedan ungdomen har ett starkt samhällsengagemang, men som inte förrän senare i livet tagit sig uttryck i ett partipolitiskt engagemang.

- Jag har inte gått den långa vägen via ungdomsförbund med läger och olika utbildningar. Jag har jobbat på behandlingshem och fått med mig kunskaper genom arbetet och genom att hänga med i samhällsdebatten. Och under det senaste decenniet genom mina politiska uppdrag, så jag känner mig väl påklädd för uppdraget som kommunalråd.

Samma grundsyn

Pärs styvfar röstade på Centerpartiet, hans biologiska pappa på Vänsterpartiet. Mamma ligger i mitten. Pär har så att säga inte blivit moderat av födsel och ohejdad vana.

- Nej och jag röstade faktiskt på Socialdemokraterna som ung. Jag vet egentligen inte varför, men partipolitik var inte viktigt för mig när jag var yngre. Jag kom i kontakt med Moderaterna genom en kompis som tog med mig på ett möte. Jag kände direkt att det här partiet i mångt och mycket har samma grundsyn på samhället som jag själv har.

16 politiska uppdrag

Pär Fredriksson har idag 16 politiska uppdrag. Han är bland annat andre vice ordförande i kommunstyrelsen och styrelseledamot i Jämtkraft. Han är även ledamot i kommun­fullmäktige och vice ordförande i finans- och fastighetsutskottet.

Kontaktuppgifter till Pär Fredriksson och information om hans olika uppdrag inom politiken hittar du här.

Länk till presentation av kommunalråden.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2023-11-27