Publicerad 2024-03-13

Lär dig mer om Säkra steg

Träna dig trygg och minska risken att ramla. Välkommen till en introduktion av appen Säkra steg med forskaren Magnus Zingmark, vid Umeå universitet.

Två personer går på Storsjöns is med staden Östersund i fonden.

När och var?

Onsdag 20 mars, klockan 14.00, på Mötesplatsen Prästgatan 58

Välfärdsbiblioteket har öppet

Välfärdsbiblioteket har öppet mellan klockan 13 och 15 på onsdag. Therese finns på plats för att svara på era frågor.

Vad är Välfärdsbiblioteket?

Länk till sidan "Välfärdsbiblioteket invigt" på ostersund.se

Vad är Säkra steg?

Säkra steg är ett digitalt träningsprogram som ger stöd att komma igång och fortsätta med träning av balans och benstyrka. Säkra steg finns som en app som kan användas på dator, smarttelefon eller surfplatta.

Appen är utvecklad av forskare vid Umeå universitet i samarbete med äldre personer och ska ge stöd att på egen hand genomföra fallpreventiv träning. Appen är ett resultat av forskning vid Umeå universitet och är nu fritt tillgänglig. Säkra steg finns tillgänglig där appar kan laddas ned.

Goda resultat

– I de studier som vi nu har genomfört har cirka 1000 personer använt sig av Säkra steg, säger Marlene Sandlund, docent i fysioterapi vid Umeå universitet. Vi kan nu se att andelen personer som föll var lägre bland dem som tränade med appen, jämfört med en kontrollgrupp. Det tyder på att Säkra steg kan fungera som en tidig förebyggande åtgärd som kan erbjuda stöd för träning och minska risken för fall bland äldre personer.

– Vi ser sedan några år tillbaka en trend att fallskadorna minskar men fallskador bland äldre personer är fortfarande ett stort folkhälsoproblem, säger Magnus Zingmark, forskare i kommunen och lektor i arbetsterapi vid Umeå Universitet. Nu när Säkra steg finns tillgänglig ser vi det som en till pusselbit i vårt fallförebyggande arbete som kan göra det lättare för många att få stöd i att träna sin balans och styrka. På sikt är vår målsättning att fallskadornas ska minska ytterligare.

Lätt att använda – Lätt att komma igång

Säkra steg, som är lätt att använda på dator, smartphone och surfplatta, är speciellt formgiven för äldre användare.

QR-kod för navigering till sakrasteg.se

För att komma igång med Säkra steg kan du besöka webbplatsen sakrasteg.se eller helt enkelt skanna den här QR-koden med kameran i din telefon för att komma dit. . Du kan även ladda ner appen direkt exempelvis via Google Play eller App Store.

På sakrasteg.se får du veta mer om appen och träningsupplägget.

Läs mer om vad som händer på kommunens mötesplatser!

Länk till sidan "Mötesplatser för äldre och andra" på ostersund.se

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2024-03-13