Publicerad 2024-04-16

Dags att binda dammet för friskare luft - räkna med halka

På fredag 19 april eller måndag 22 april börjar vi med vårens spridning av saltlösning i centrala Östersund. Vi gör det varje vår för att vi alla ska kunna andas frisk och hälsosam luft. Men saltlösningen kan orsaka halka. Räkna med att det kan vara halt på de aktuella sträckorna.

Karta där Färjemansgatan, Strandgatan, Kyrkgatan, Rådhusgatan, Gränsgatan samt Stuguvägen är markeradeFörstora bilden

Karta som visar var vi kommer att sprida en saltlösning för att binda damm - räkna med halka

Varje vårvinter och vår, då solen värmer och det börjar torka upp på gator och torg, är luften som sämst i centrala Östersund. Då virvlar dammet omkring i vårvindarna. Varje vår binder vi därför dammet med en saltlösning på vissa gator. Vi räknar med att komma igång med dammbindningen på fredag 19 april eller måndag 22 april.

Det blir halt - kör försiktigt

Vi måste åtgärda vår ohälsosamma luft och ett bra sätt är att binda vårens damm med saltlösning. Nackdelen är att det blir halt, ibland riktigt halt.

Dessa gator kommer vi att sprida saltlösning på:

  • Färjemansgatan från och med av- och påfarterna till Frösöbron, till Rådhusgatan
  • Strandgatan från och med av- och påfarterna, till Frösöbron till Gränsgatan
  • Köpmangatan från och med av- och påfarterna till Frösöbron, till Strandgatan
  • Kyrkgatan från Färjemansgatan till Gränsgatan
  • Rådhusgatan från Färjemansgatan genom rondellerna vid Stora kyrkan till och med rondellen vid Nedre Vatttugatan
  • Stuguvägen från och med rondellen vid Rådhusgatan till och med rondellen vid Krondikesvägen

För att uppmärksamma alla trafikanter om halkrisken, kommer vi att sätta ut varningsskyltar längs de aktuella gatorna.

Läs mer om hur dammbindningen går till

Vänta med att köra tvåhjulingar i centrala Östersund

Motorcyklister och andra trafikanter på två hjul är extra utsatta vid halka. Vår uppmaning är därför att undvika att köra motorcykel i centrala Östersund under tiden vi dammbinder eller att anpassa farten; detta för att undvika onödiga olyckor.

Allt beror på vädret

Vi har hela tiden koll på väderprognoserna och hur mycket partiklar som finns i luften och vi kommer att anpassa dammbindingen till väder och mängden partiklar. Om vi får en regnig vår, sänker det mängden partiklar i luften, och vi behöver inte sprida så mycket saltlösning. Blir det bakslag för våren, med flera minusgrader, blir det för kallt för att sprida saltlösningen.

Räkna med att dammbindningen med saltlösning kan komma att pågå ända till maj månads slut.

Lite sena i starten

Vi är tyvärr lite sena i starten i år. Det beror på en strejk bland chaufförer i Finland. Därför har vår entreprenör, som blandar och sprider saltlösningen, inte fått sin leverans av salt. Men nu är strejken avblåst och leveransen är på väg.

- Det är förstås frustrerande att se de senaste dagarnas höga halter av partiklar i luften och veta att saltet sitter fast i Finland, säger Jonatan Hellström som är arbetsledare på GataPark, Drift. Som tur är kom det snö inatt som fuktar vägbanan. Vi ska också testa att vattna vägbanan de närmaste dagarna tills vi kommer igång med dammbindningen.

- Det här är inget vi kan göra själva, förklarar Caroline Bjurström, tillförordnad sektorchef på GataPark. Vi har inte utrustning och heller inte utrymmen att vare sig lagra salt eller blanda saltlösning eller att sprida ut den. Vi är beroende av vår entreprenör och en strejk rår ingen på.

Samtidigt pågår den vanliga vårsopningen

Vi har börjat grovsopa i centrum och längs större gator. På måndag 22 april räknar vi med att även dra igång den stora vårsopningen. Som vanligt vattnar vi samtidigt som vi sopar för att minska dammet. Det är viktigt både för stadens luftkvalitet och chaufförernas arbetsmiljö.

Läs mer om åtgärdsprogrammet för luft

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2024-04-18