Färdtjänst och riksfärdtjänst

Här hittar du information om hur du ansöker om färdtjänst, riksfärdtjänst och sjukresor.

Färdtjänst

För att ansöka om färdtjänst ska du skicka in blanketten Ansökan om färdtjänst. I vissa fall kommer vi att begära in ett läkarutlåtande efter att vi fått in din ansökan. Du ska då be din läkare fylla i blanketten Läkarutlåtande till ansökan om färdtjänst.

Efter att vi fått in en komplett ansökan tar det upp till tre veckor för oss att handlägga din ansökan om färdtjänst. Har du frågor kring din ansökan är du välkommen att kontakta oss på 063-14 30 00 eller kundcenter@ostersund.se

Du kan läsa mer om färdtjänst i vår broschyr om kommunal färdtjänst nedan:
Kommunal färdtjänst (broschyr) Pdf, 292.9 kB.

Riksfärdtjänst

Du kan bli beviljad riksfärdtjänst för resor inom Sverige från en kommun till en annan. Du måste vara folkbokförd i Östersunds kommun.

Riksfärdtjänst är till för dig som har en stor och varaktig funktionsnedsättning som gör att du inte kan resa med tåg, buss, båt eller flyg till en normal resekostnad.

Du kan också bli beviljad riksfärdtjänst om du på grund av din funktionsnedsättning behöver ha med dig en ledsagare på din resa. Du måste göra en ny ansökan om riksfärdtjänst för varje resa. Du får inte automatisk rätt till riksfärdtjänst även om du är beviljad vanlig färdtjänst.

​Använd nedanstående blanketter för din ansökan:

Du kan läsa mer om riksfärdtjänst i vår broschyr om riksfärdtjänst:
Riksfärdtjänst (broschyr) Pdf, 1.3 MB.

Sjukresor

Tänk på att färdtjänst inte är samma sak som sjukresor. Om du ska åka till eller från ett vårdbesök får du inte använda färdtjänst. Du ska istället beställa en sjukresa via landstinget. Läs mer om sjukresor i Jämtlands läns landsting på webbplatsen 1177.

I vår broschyr Kommunal färdtjänst Pdf, 292.9 kB. hittar du mer information om vad som räknas som sjukresor.

Parkeringstillstånd för rörelsehindrad

Letar du efter information om parkeringstillstånd för rörelsehindrade? Information om detta hittar du under våra sidor om Trafik och infrastruktur.

Gå till sidan om parkeringstillstånd

Sidan uppdaterad 2022-07-28