Om Måltidsservices mat för äldre
Måltidsservice lagar mat till förskola, skola, gymnasium och till de äldre på särskilda boenden. Här kan du läsa om hur processen går till innan maten hamnar på tallriken och vad som kännetecknar...
En bra måltid
En bra måltid ska vara god, integrerad, trivsam, näringsriktig, hållbar och säker.
- För att måltiden ska vara god krävs bra livsmedel, kunskap och lyhördhet. Att maten är vackert serverad och doftar gott samt presenteras och serveras på trevligt sätt har också betydelse.
- För att måltiden ska vara integrerad ska den vara en del av omsorgen före, under och efter måltiden. Den ska ge stimulans och matgästen ska få möjlighet att vara delaktig efter sin egen förmåga.
- Måltiden ska vara trivsam. Den ska ge tid för social samvaro i trevlig och lugn miljö. Matgästen ska få ett gott bemötande samt få den hjälp och det stöd som den enskilde behöver.
- För att måltiden ska vara näringsriktig komponerar vi varierande måltider som är energi- och näringsberäknade. Boendena har en Kostpärm med information som ger personalen kunskap om måltidsordning, innehåll i de olika måltiderna samt olika specialkoster och konsistenser.
- För att måltiden ska vara hållbar gör vi medvetna val av livsmedel genom att vi är noggranna vid upphandling. Vi får då bra råvaror som belastar miljön så lite som möjligt.
- Dessutom serverar vi näringstät mat, inte så stora portioner, som lättare blir uppäten och matsvinnet blir så litet som möjligt. För att måltiden ska vara säker har vi både i Solliden köket och boendena ”Egenkontrollprogram” som vi följer för att råvaror och mat ska förvaras, tillagas, transporteras och varmhållas på rätt sätt samt att vi alla arbetar enligt de hygienregler som finns.
Sidan uppdaterad 2024-06-18