Bygglovsguiden

Bygglovsguiden är framtagen för att du enkelt ska kunna ansöka om bygglov och tar dig steg för steg från början till slutet av din ansökan. Lycka till!

Guiden gäller för olika typer av byggen

Här nedan ser du i vilka sammanhang du kan använda dig av bygglovsguiden. Klicka på rubriken för att läsa mer om vad som gäller specifikt för varje typ av bygge.

Nybyggnation

Du kan ansöka om förhandsbesked om du vill bygga nytt utanför detaljplanerat område, så slipper du lägga ner tid och pengar på en bygglovsansökan i onödan.

Förhandsbesked

Ska du göra en mindre nybyggnad kanske det är en komplementsbyggnad du ska göra. Läs mer på sidan om komplementsbyggnader.

Tillbyggnad

Om du ska göra en tillbyggnad vars bruttoarea är mindre än 15 kvadratmeter på ett en- eller tvåbostadshus kan det räcka med en anmälan istället för bygglov.

Guide för hur du anmäler tillbyggnad

Ska du göra en utvändig ändring och har ett hus från 40-, 50-, 60- eller 70-talet kan det vara viktigt att veta vad som är tidstypiskt för byggnader från olika tidsepoker. Kanske har ditt hus spännande originaldetaljer som kan vara värda att bevara?

Läs mer om vad som är tidstypiskt för olika byggnader.

Inglasad altan, balkong eller uteplats

En inglasning av en uteplats räknas ofta som en tillbyggnad. Detta för att huvudbyggnadens volym uppfattas som större när en öppen uteplats ändras till ett slutet rum.

Garage, carport, förråd, växthus och liknande

Ofta krävs bygglov om du ska bygga ett garage, en carport, förråd, växthus eller liknande, men inte alltid. Det beror på hur stort det du ska bygga är och var byggnaden ska placeras.

Ska man hänvisa till KC för att kolla detta först så man inte ansöker om bygglov i onödan?

Mur, plank och staket

Murar och plank kräver nästan alltid bygglov om höjden är över 50 centimeter. Är din mur eller ditt plank lägre än så krävs alltså inget lov. För staket gäller 1,2 meter, högre staket än så kräver bygglov.

Plank och staket måste vara glesa för att för att bygglov inte ska krävas. Med en genomsiktlighet på minst 50 procent kan det gå att bygga plank eller staket utan bygglov.

Eldstad

För att få installera en eldstad eller kamin måste du antingen söka lov eller göra en anmälan. I e-tjänsten anger du vad du vill göra, så får du hjälp med om det är en ansökan eller en anmälan du ska göra.

Du måste göra en anmälan om du ska installera en helt ny kamin/eldstad, sätta in en insats i en öppen eldstad eller ändra en kamin/eldstad. Ska du byta den eldstad eller kamin du har mot en liknande i avseende på typ av eldstad, storlek, effekt och anslutning till rökkanal behöver du inte göra en anmälan.

Om din installation eller ändring av eldstad eller kamin gör att det blir ändringar på byggnadens ytterväggar (fasader) så måste du söka bygglov. Ändringar på fasaden kan till exempel vara att rökröret dras utanför fasaden istället för upp genom taket. Om din ansökan innebär en fasadändring kommer e-tjänsten automatiskt att registrera det som en bygglovsansökan.

Skyltar och ljusanordningar

Om du ska sätta upp, flytta eller på annat sätt ändra en skylt eller en ljusanordning inom ett område som är detaljplanelagt måste du söka bygglov för detta, ett så kallat skyltlov. Det gäller både fristående skyltar och skyltar som ska placeras på en fasad.

Lovplikten gäller även tillfälliga skyltar, flaggor, vepor, reklam på markiser samt skyltar målade direkt på byggnadsfasader.

Takkupa

Om du vill bygga en mindre takkupa på ett en- eller tvåbostadshus behöver du inte bygglov, men det kan krävas en anmälan om det innebär ingrepp i bärande konstruktion.

Bygglovsbefriade takkupor på Boverkets hemsida.

Om du vill bygga en större takkupa på ett en- eller tvåbostadshus, eller takkupa på ett flerbostadshus, kontors- eller industribyggnad så måste du söka bygglov för tillbyggnad.

Ändra vad en byggnad ska användas till

Det kan till exempel vara att ändra från kontor till bostad. Guiden passar även dig som ska inreda ytterligare en bostad eller lokal i ett flerbostadshus, industrihus etc.

Utvändig ändring

Utvändig ändring kan vara att du ska byta eller ändra tak eller andra fasadändringar.

Ska du göra en utvändig ändring och har ett hus från 40-, 50-, 60- eller 70-talet kan det vara viktigt att veta vad som är tidstypiskt för byggnader från olika tidsepoker. Kanske har ditt hus spännande originaldetaljer som kan vara värda att bevara?

Läs mer om vad som är tidstypiskt för olika byggnader.

Anläggningar

Vad som betraktas som en anläggning pekas ut i plan- och byggförordningen. Följande objekt är att betrakta som bygglovspliktiga anläggningar:

  • Murar och plank - se rubriken här ovan
  • Parkeringsplatser utomhus
  • Transformatorstationer
  • Upplag och materialgårdar
  • Radio- eller telemaster eller torn
  • Vissa fasta cisterner och andra fasta anläggningar
  • Vissa vindkraftverk
  • Begravningsplatser
  • Nöjesparker, djurparker, idrottsplatser, skidbackar, skidliftar, linbaneanläggningar, campingplatser, skjutbanor, hamnar för fritidsbåtar, friluftsbad, motorbanor och golfbanor
  • Tunnlar och bergrum som inte är avsedda för väg, järnväg, tunnelbana, spårväg eller gruvdrift

På Boverkets webbplats hittar du en förteckning över samtliga anläggningar som kräver bygglov

Guide: Sök bygglov

1. Beställ kartunderlag

Om du ska bygga en helt ny byggnad måste du rita in det på fastigheten och ange mått till fastighetsgränser på en nybyggnadskarta. Ska du bygga utanför detaljplanelagt område ska en förenklad nybyggnadskarta användas.

Beställ nybyggnadskarta/förenklad nybyggnadskarta

2. Kontakta och anlita en kontrollansvarig

Du anmäler kontrollansvarig i e-tjänsten när du ansöker. Eller via den separata e-tjänsten Anmälan kontrollansvarig. Kontrollansvarig kan även fyllas i direkt på blanketten, eller på separat papper.

Tänk på att du ska ha en överenskommelse med den kontrollansvarige som du anmäler i ditt ärende.

Certifierade kontrollansvariga hittar du på Boverkets webbplats

3. Ansökan

Du söker bygglov i vår e-tjänst Söka bygglov och andra åtgärder. Där får du hjälp med vilka uppgifter och ritningar som krävs för just ditt ärende – så att du skickar in en komplett ansökan på en gång.

Vill du istället söka bygglov via blankett kan du kontakta kundcenter. Men för att handläggningen ska bli effektivare och snabbare vill vi helst ha digitala handlingar och kommunicera digitalt.

4. Gör i ordning de handlingar som krävs

Söker du bygglov i e-tjänsten får du hjälpa med vilka handlingar som krävs för just ditt ärende.

Handlingar som krävs:

  • Uppgifter om kontrollansvarig.
  • Ritningar:
    Alla ritningar ska vara på vitt, ej rutat eller linjerat papper, vara skalenliga och fackmannamässigt utförda.
  • VA-situationsplan (om det ska vara vatten och avlopp i byggnaden)
  • Markplanering (redovisa gärna marknivåerna på fasadritningen)

Det krävs även ytterligare handlingar för att du ska få ett startbesked. Din handläggare meddelar vilka handlingar som krävs i ditt ärende.

Om du vill veta mer om vad som krävs av de handlingar och ritningar som du ska bifoga till din ansökan så kan du läsa mer på sidan Ritningar och handlingar.

5. Skicka in ansökan och handlingar

Fyll i din ansökan och skicka in tillsammans med övriga handlingar. Var noggrann och se till att din ansökan är komplett – då går processen snabbare! E-tjänsten efterfrågar automatiskt alla handlingar, ritningar och uppgifter som krävs i ditt ärende – därför är det viktigt att du fyller i allt den efterfrågar.

När din ansökan har registrerats får du en bekräftelse på att vi har fått din ansökan och efter några dagar får du även reda på vem som är din handläggare. Om du behöver göra kompletteringar kommer din handläggare att skicka ett meddelande eller mejl till dig.

Du kan följa ditt ärende i e-tjänsten Mina byggärenden, även om du har skickat in din ansökan på papper kan du följa ditt ärende i e-tjänsten, så länge du har angett ditt personnummer.

6. Handläggning

Vårt mål är att besluta om bygglov inom tre veckor från det att vi har fått in komplett underlag från dig som ansöker. Vi har tio veckor på oss att fatta beslut, annars sätts avgiften ner.

Beroende på hur ditt ärende ser ut och om det är enligt gällande detaljplan kan vi behöva ta in synpunkter från sakägare som till exempel grannar.

I vissa fall har vi möjlighet att förlänga handläggningstiden med ytterligare tio veckor, i så fall informerar vi dig om det. Tänk därför på att skicka in din ansökan om bygglov i god tid!

7. Bygglovsbeslut

Ett beviljat bygglov innebär att kommunen godkänner det du vill göra. Men du får inte påbörja byggnationerna förrän du har fått ett startbesked.

Vid större byggprojekt krävs ett tekniskt samråd och då får du startbeskedet separat. Information om vilka handlingar som krävs till det tekniska samrådet får du i samband med bygglovsbeslutet.

Beslutet vinner inte laga kraft förrän fyra veckor efter att bygglovsbeslutet har tagits. Beslutet skickas för kännedom till grannar och andra berörda, samt tillkännages i Post- och inrikestidningar. Om ingen har överklagat beslutet efter fyra veckor vinner det laga kraft och går inte längre att överklaga.

8. Förbered handlingarna som du ska lämna vid tekniskt samråd

På det tekniskt samrådet krävs det att du lämnar in ett antal handlingar:

  • Förslag till kontrollplan som är anpassad för ditt byggprojekt. Den kontrollansvarige hjälper till med att upprätta kontrollplanen.
  • Konstruktionsritningar och installationsritningar.
  • Bevis om färdigställandeskydd.
  • Energibehovsberäkning.
  • Radonmätning
  • Ytterligare handlingar kan krävas, se vilka i kallelsen till tekniskt samråd som är bifogat till bygglovet.

Ritningar och handlingar

9. Tekniskt samråd och startbesked - nu får du börja bygga!

På det tekniska samrådet ska byggherren, alltså du, och din kontrollansvariga delta och diskutera planering och organisation, platsbesök, tekniska krav med mera tillsammans med en byggnadsinspektör.

Om alla handlingar som krävs har lämnats in och du har redovisat att du uppfyller de krav som ställs får du ett startbesked efter det tekniska samrådet. Ett startbesked innebär att du kan börja bygga!

10. Arbetsplatsbesök och slutsamråd

Vid ett arbetsplatsbesök kontrollerar din handläggare bland annat att kontrollplanen och bygglovet följs. På arbetsplatsbesöket ska den kontrollansvariga vara med, och gärna byggherren – alltså du.

Slutsamråd

När du har byggt klart ska du eller din kontrollansvarige kontakta handläggaren för att boka in ett slutsamråd. Det är då ni ska gå igenom och kontrollera att byggnaden stämmer överens med beslutat bygglov och startbesked. På slutsamrådet ska byggherren och den kontrollansvariga:

  • Redovisa att kontrollplanen är signerad och att eventuella handlingar enligt kontrollplanen är framtagna.
  • Redovisa att lovet följs.
  • Redovisa kontrollansvarigas utlåtande och dokumentation över arbetsplatsbesök.
  • Redovisa intyg på att eventuella villkor enligt startbeskedet följs.

Förutsättningarna för att du ska få ett slutbesked diskuteras utifrån en rundvandring och de redovisade handlingarna/intygen.

11. Slutbesked

För att få slutbesked måste du skicka in vissa handlingar, exakt vilka framgår av det startbesked du har fått. När alla krav är uppfyllda får du ett slutbesked av din handläggare. Byggnaden får inte börja användas innan du har ett slutbesked.

Om någon del inte är färdigställt eller om någon kontroll inte har kunnat genomföras kan du få ett intermistiskt slutbesked. Det ger rätt att börja använda byggnaden under en tid i väntan på att återstående arbeten/kontroller/mätningar/intyg redovisas till kommunen. Därefter får du det slutgiltiga slutbeskedet.

Mer information

Information om elanslutning

Eftersom Östersund, Åre och Krokom befinner sig i en omfattande byggfas har Jämtkraft utökade ledtider för att handlägga och genomföra vissa anslutningsarbeten. Ta med det i beräkningen om du bygger ett nytt hus, och kontakta Jämtkraft i god tid.

Anslut ditt hus eller fritidshus till elnätet

Hur länge gäller ett lov?

Ett lov gäller i två år från och med att det har vunnit laga kraft. Du har totalt fem år på dig att bygga färdigt.

Om du inte har börjat bygga inom två år slutar beslutet att gälla. Tänk på att du måste ha ett startbesked innan du börjar bygga. Beslutet slutar att gälla om du inte har avslutat byggnationen inom fem år från lagakraftdatumet.

Hur mycket kostar det?

Den avgift du betalar för handläggningen av ditt ärende beror på hur stor yta som omfattas av det du söker eller anmäler och vad det gäller. Läs mer om vad det kostar på sidan Så mycket kostar det.

Olovligt byggande

Om du utan lov eller anmälan bygger något eller gör en åtgärd som du måste söka lov eller göra en anmälan för gör du dig skyldig till ett brott. Även om du påbörjar din byggnation utan startbesked eller flyttar in eller tar åtgärd i bruk utan slutbesked gör du dig skyldig till ett brott.

Du kan då bli tvungen att betala en sanktionsavgift, även om du har byggt på grund av okunskap eller oaktsamhet.

Läs mer om olovligt byggande på sidan Olovligt byggande/Svartbygge.

Sidan uppdaterad 2025-05-15