Publicerad 2023-09-13

Östersunds miljöpris 2023 går till LIR Teknik, hederspriset till Nästgårds

Vinnare av Miljöpriset 2023 tilldelas LIR Teknik, som banar vägen för omställningen till fossilfria transporter med ellastbilar. Hederspriset får Nästgårds för sitt innovativa arbete med lokala råvaror på Nästgårds gårdsrestaurang och Bua.

Pristagare framför höstfärgat träd

Rasmus Lindé VD för LIR Teknik

LIR Tekniks vd och grundare Rasmus Lindé var på plats för att ta emot prischecken på 10 000 kronor från Östersunds kommun.

– Det känns väldigt roligt och uppmuntrande att vi blev uppmärksammade. Det betyder att det är fler som tycker att vi har satsat rätt. Det blir ett kvitto på det vi har jobbat för, och fortsätter att jobba för, sa Rasmus Lindé.

Pionjärerna på LIR Teknik underlättar för omställningen till fossilfria och mer hållbara lastbilstransporter. Med ett stöd på närmare nio miljoner kronor från Energimyndigheten invigde de redan i somras Östersunds och Jämtlands läns första offentliga snabbladdare för ellastbilar vid sin lastbilsverkstad i Brunflo. Nu är de uppe i fyra laddare som vardera ger en effekt på 350 kW laddpapacitet, och detta på ytor som är tillgänglig för alla inom lastbilstrafiken. Det är bara början, menar LIR Teknik.

– Nu lägger vi infrastrukturen för att man ska kunna köra ellastbil i hela länet. Vårt mål är ett heltäckande elladdningsnätverk, säger Rasmus Lindé.

Planen är att LIR Teknik, i samarbete med andra aktörer, ska upprätta kraftfulla laddare för tung trafik även i Brånan, Bräcke, Vemdalen, Pilgrimstad, Lidsjöberg, Östavall, Överturingen, Duved, Strömsund och Stugun. Företagets infrastruktursatsningar gör att tillgängligheten ökar. Samtidigt bidrar de till kommunens arbete med att nå klimatmålen.

– Sedan hoppas vi att fler aktörer vill hjälpa till att bygga vidare på nätverket. Vi kan den här tekniken och vill vara med och påverka med den kunskap vi har. För oss handlar det om att sprida kunskapen så att andra vågar testa, säger Rasmus Lindé.

Två glada män sitter framför en rustik bardisk med glas hängande i taket

Johan Rudsby och Ante Kallström fick Miljöprisets hederspris 2023

Miljöpriset 2023 – Hederspris

”Miljöpriset 2023 – Hederspris” går alltså till Nästgårds, som drivs av Johan Rudsby och Ante Kallström. De får hederspriset för sitt innovativa sätt att tillvarata lokala råvaror och komponera menyer utifrån vad framför allt säsongen i Jämtland har att erbjuda. Nästgårds driver restaurangerna Nästgårds gårdsrestaurang i Hölje, Lit och Bua i Östersund.

– Vi har inte riktigt hunnit greppa det än, säger Ante innan Johan fortsätter:

– Det känns jätteroligt. Vi har en tydlig inriktning och lägger ett stort fokus på att jobba restaurangmässigt hållbart. Vi gör det vi kan, säger Johan.

Krögarna ser alltid till att använda hela råvaran. Tag bären som exempel. När de har pressats på sin juice kan fruktköttet torkas och bli till pulver i en dessert. Krögarduon ser många fördelar med att jobba hållbart.

– Dels är det en härlig känsla att lyckas att använda hela råvaror. Sedan finns det ekonomiskt incitament. Det tredje är att det tvingar oss att hela tiden tänka på nya sätt, säger Johan.

För prispengarna ska Johan Rudsby och Ante Kallström hitta på något roligt med personalen.

– Vi ska nog se till att prova på en restaurang som gör något liknande som oss, säger Johan Rudsby.

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2023-09-15