Publicerad 2023-09-29

Nyhetsbrev landsbygdsutveckling Östersund september

Syftet med nyhetsbrevet är att stärka civilsamhället och vi som skickar ut är landsbygdsutvecklare och föreningsutvecklare. Kom gärna med input till oss om nyheter som kan vara relevanta för fler. Prenumerera på nyhetsbrevet om du vill vara säker på att få kommande utskick.

Skogsbryn i motljus.

Hej alla engagerade på landsbygden!

Hoppas hösten rullat igång på ett skönt sätt runt om i kommunen.

Vi körde igång hösten med "Slakta en hembygdsgård", en väldigt rolig kväll där många av er var med. För min del uppfylldes förväntningarna på ny kunskap, inspiration och nya kontakter. Vill ni ta del av presentationerna om finansiering, snabbkurs i facebook och Slakta en hembygdsgård-projektet så hittar ni dem här: Landsbygdsutveckling - Östersund.se (ostersund.se)

Det här är det tredje utskicket av detta nyhetsbrev. Kom gärna med input till oss om nyheter ni vill få ut som kan vara relevanta för fler. För att vara säker på att få kommande utskick, prenumerera på nyhetsbrevet. Och, sprid gärna nyhetsbrevet vidare!

Ha en fortsatt fin höst!
Karin Ernehed, Jon Söder och Lena Byström

Vad är nytt?

Passa på att söka byapeng!

Runt om på landsbygden finns ett enormt engagemang och en stor del av det som sker, sker tack vare ideellt arbete. Byapeng är en satsning på att stötta de ideella krafterna och främja aktiviteter och utvecklingsprojekt i byar i kommunen. På ett enkelt sätt kan ni ansöka om upp till 25 000 kr.

Länk till ansökan på ostersund.se

Hållbara byggnader – Energirådgivning för föreningar

Den här kvällen är till för er föreningar med egna byggnader, bygdegårdar, föreningshus, hembygdsgårdar eller liknande, som vill lära er mer om energieffektivisering och omställning, samt hur den kan finansieras. Regionens energirådgivare informerar och delar med sig av konkreta tips kring hur man kan energieffektivisera sina föreningsbyggnader.

Länk till sidan "Hållbara byggnader - energirådgivning för föreningar! Digital träff" på sv.se

Repris! Nya krav på laddplatser

Innan 1 januari 2025 ska fastighetsägare till uppvärmda byggnader med fler än 20 parkeringsplatser ha minst en laddningspunkt. Från 2025 blir det lag och därmed ej längre möjligt att söka någon form av stöd för byggandet. Missa därför inte möjligheten att innan dess söka stöd, där Klimatklivet och Bygdemedel kan vara två möjligheter.

Har ni frågor så kontakta Energikontoret på Region Jämtland Härjedalen.

Finns ni i föreningsregistret?

Östersunds kommun har ett register där alla föreningar kan registrera sig, ett bra sätt att garantera att man nås av viktig information från kommunen. I nuläget saknas väldigt mycket kontaktuppgifter eller så är de inaktuella. Gå gärna in och se till att era uppgifter finns och att de stämmer! Har ni inte inlogg kan ni ringa kundservice på 063-14 30 00 så hjälper de er.

Länk till sidan "Interbook Go Östersund!" på ostersund.se

Vad är på gång?

Kalender

SEPTEMBER

  • 28 September, Konsten som en del av ekosystemet - konstens möjligheter för landsbygdsutveckling, webbinarium
  • 30 September, Skördemarknad, Tandsbyn
  • 30 september, Hälsa-skönhetsmässa, Furuparken

OKTOBER

  • 8 Oktober, Storsjödraget – barmarkstävling med draghundar, Marieby Fugelsta
  • 13 Oktober, Samling kring lägerelden, Jamtli
  • 14 oktober, Barnprylmarknad, Tandsbyn
  • 19 Oktober, Sogevegen om Nutheim - nedslag i Norge från ett konst, arkitektur och landskapsprojekt, webbinarium.

Alla arrangörer: glöm inte att lägga in era arrangemang på Visit Östersund för spridning!

Kommande händelser

Arvsfonden – Webbinarium

Arvsfonden är en viktig finansiär både för att genomdriva projekt men även när det kommer till om-, till-, eller nybyggnation av lokaler. Under en halvtimmes webbinarium den 26:e september kl 12-12:30 lär du dig mer om Arvsfondens olika stöd och vilka möjligheter det kan innebära för din bygdegårdsförening.

Exempelvis har Arvsfonden i år beviljat Muskö bygdegård 2,5 miljon för om och tillbyggnation och Österängs bygdegårdsförening har beviljats 2,2 miljoner för tillbyggnad

Länk till webbinariet på youtube.com

Kommunens stöd till föreningar

Östersunds kommun har flera olika stöd till föreningar, gå gärna in och läs på om dom. Den 10 oktober är det sista dagen att söka både Årsbidrag för kulturföreningar och Bidrag till hembygdsföreningar.

Här hittar du mer information om de olika stöden:

Länk till sidan "Bidrag och föreningsbidrag" på ostersund.se

Tips. Prenumerera på våra nyheter och servicemeddelanden så håller du koll på viktig information från Östersunds kommun. Börja prenumerera

Sidan uppdaterad 2024-01-02