Särskilt boende

Skylt om sommarbingo i förgrunden. Två äldre personer sitter vid bord i bakgrunden och pratar

Här hittar du information om särskilt boende. Längre ned på sidan kan du läsa om hur du ansöker om särskilt boende. Alla särskilda boenden i Östersunds kommun presenteras på sidan.

Särskilt boende – ibland även kallat äldre­boende, är till för dig med så stort behov av vård, omsorg och trygghet att det inte går att ordna i ditt eget hem. I särskilt boende får du hjälp dygnet runt. Du bor i egen lägenhet och har med dig dina egna möbler.

Var uppmärksam i smittotider!

Antalet fall av influensa, covid och vinterkräksjuka ökar just nu i Östersund. Tänk på att skydda dig själv och andra från smitta.

Planerar du att besöka något boende eller annan verksamhet inom vård och omsorg? Var då extra uppmärksam på symtom, och välj hellre att skjuta upp ditt besök några dagar än att ta risken att smitta någon.

Var uppmärksam på om du känner av exempelvis:

  • Trötthet
  • Muskelvärk
  • Feber
  • Huvudvärk
  • Ont i halsen och torrhosta
  • Illamående eller kräkningar
  • Ont i magen eller diarréer
  • Tänk också på att ha en god handhygien

På några av våra särskilda boenden kan du som pensionär komma och äta lunch. Mer information om detta hittar du på sidan "Lunchserveringar".

Lunchserveringar

Våra särskilda boenden

Från ansökan till inflytt - så går det till

Här följer en beskrivning steg-för-steg för hur det går till från ansökan till inflytt i särskilt boende.

1. Läs mer om våra boenden

Här på vår webb kan du läsa mer om våra olika särskilda boenden.

2. Ansök om särskilt boende

För att du ska kunna flytta till särskilt boende krävs ett biståndsbeslut. Det ansöker du om hos kommunens biståndshandläggare.

Ansök om särskilt boende

Hela Östersunds kommun räknas som ett ansökningsområde.

3. Beslut fattas - dags att lämna särskilda önskemål

Efter att du har fått beslut om särskilt boende har du möjlighet att ange om du har speciella önskemål.

Önskemål om var du vill bo

När det finns tillgång till lediga lägenheter där du önskar så försöker vi i möjligaste mån ta hänsyn till dina önskemål. När du har flyttat till ett särskilt boende finns det också möjlighet att byta till ett annat boende.

Bo tillsammans

Du som får ett beslut om särskilt boende kan ha rätt att få flytta tillsammans med din maka/make/sambo/partner. Ni kan erbjudas en större lägenhet som är avsedd för två personer. Eller så kan ni erbjudas två lägenheter inom samma boende. Det är var och ens behov av omsorg som är avgörande för formen av bostad.

  • Parboende:
    Parboende kallas det när båda har beviljats särskilt boende för att båda två har ett stort behov av omsorg.

  • Medboende:
    Ibland är det bara den ena parten som beviljas särskilt boende på grund av ett stort behov av omsorg. Om båda ändå önskar bo tillsammans kan den som beviljats särskilt boende ansöka om att makan, maken eller sambon får flytta med som medboende.

    Den medboende får då klara sig på egen hand på samma sätt som om denne skulle bo i eget boende. Behöver makan, maken eller sambon hemtjänst får han eller hon ansöka om det hos biståndsenheten.

Önskemål om samiskt språk

Östersunds kommun kan erbjuda samiska språket inom både hemtjänst och särskilt boende.

4. Du får erbjudande - dags för besök och lämna besked

Det är svårt att svara på hur länge det dröjer innan du får ett erbjudande om boende. Det kan dröja allt från en vecka till flera månader.

När du har fått ett erbjudande om boende bör du göra ett besök och titta på det. Ta alltid först kontakt med personalen och bestäm en tid som passar för visning. Det är mycket viktigt för att personalen ska ha möjlighet att visa dig runt och svara på dina frågor.

Hör med personalen på boendet om du ska ta med dig egen säng eller om det finns på boendet. Personalen kan också informera om utbudet av TV-kanaler.

När du tackat ja

När du tackat ja till den nya lägenheten så måste du flytta så snart som möjligt! Det är därför viktigt att du börjar förbereda flytten redan när du beviljats särskilt boende. Fundera över vem som ska hjälpa dig med flytten och vad du vill ha med dig till boendet.

Om du tackar nej

Om du tackar nej till ett erbjudande tar biståndssamordnaren kontakt med dig för en uppföljning av ditt beslut om särskilt boende.

Dessa regler har bestämts av politikerna i Vård- och omsorgsnämnden.

5. Flytta in

När du tackat ja till den nya lägenheten måste du flytta in så snabbt som möjligt efter överenskommelse med boendet.

Avgifter för särskilt boende

Du börjar betala hyra från och med det datum du tackat ja och lägenheten är klar för inflyttning. Du betalar också en avgift för maten samt en serviceavgift.

Avgifter för särskilt boende

Flytthjälp
Vem som hjälper dig med flytten får du ansvara för själv. Ofta är det anhöriga och vänner som hjälper till annars får du ta hjälp av en flyttfirma.

Kontaktman

När du flyttar till särskilt boende får du en kontaktman som du och dina anhöriga kan vända sig till för frågor eller vid problem.

Kontaktman

Se över din hemförsäkring

Om andra personer har nyckel till din bostad kan du behöva komplettera hem­försäk­ringen med en tilläggsförsäkring för att hemförsäkringen ska gälla.

Försäkringar

Matservering på ditt särskilda boende

På det särskilda boendet kommer du att serveras frukost, lunch och middag. Här kan du hitta aktuella menyer för lunch och middagar.

Servering på särskilda boenden

Vill du veta mer om hur du kan underlätta vardagen där du redan bor?

Länk till sidan Bo bra på äldre dar

Andra typer av boenden och stöd

Förutom särskilt boende finns det en mängd olika typer av boenden, exempelvis seniorboende och trygghetsboende.

LSS-bostad

En annan typ av boende med särskild service för vuxna med funktions­ned­sätt­ning är LSS-bostad.

Har du synpunkter på vår verksamhet?

Om vi inte lever upp till vad vi lovar vill vi gärna att du meddelar oss detta. Dina synpunkter ger oss värdefull information och möjlighet att förbättra vår verksamhet.

Sidan uppdaterad 2024-09-06