Solceller
Intresset för solceller ökar i takt med att de blir allt effektivare. De senaste åren har vi i Sverige fördubblat solcellskapaciteten varje år.
I Sverige har solceller använts sen 70-talet. I början användes mest fristående system utan möjlighet att ansluta till elnätet, ofta i sommarstugor, båtar och husvagnar. De fristående systemen har fortfarande en stabil marknad i Sverige, men solcellsanläggningar som är anslutna till elnätet blir allt vanligare.
Det är tack vare att tekniken blivit billigare, och att du som vill producera el från solen idag kan få stöd på olika sätt. Bland annat genom statligt investerings stöd.
Energi - och klimatrådgivning
Vill du också bli din egen elproducent? Allt fler jämtar upptäcker fördelarna med solceller. Och vi förstår varför - det är en frihet att producera el till sitt eget hushåll och drivmedel till sin egen bil. Energi- och klimatrådgivarna ger dig kostnadsfri och opartisk och rådgivning.
Bra att veta om solceller
Solkartan
Solkartan har tagits fram av Metria AB på uppdrag av Östersunds kommun och är till för dig som funderar på att installera solceller. Med hjälp av solkartan kan du göra en första bedömning om det är en bra idé att sätta upp solceller på ditt tak. Med hjälp av den kan du uppskatta hur mycket solen strålar på just ditt tak, vilka delar av taket som är bäst att installera solceller på och även hur mycket el du skulle kunna producera på ett år.
Kartan är inte exakt, utan är bara ett hjälpmedel för en första bedömning, Om du bestämmer dig för att skaffa solceller är det därför viktigt att göra en besiktning på plats för att få en helt korrekt bild av förutsättningarna.
Hur funkar det?
Solkartan har tagits fram genom att beräkna den genomsnittliga solinstrålningen per kvadratmeter takyta under ett år. Hur stor del av solinstrålningen som når taken beror dels på takens lutning och dels vilket väderstreck taket vetter mot.
Taken som vi har räknat på är förenklade. Det innebär att alla detaljer som små takkupor och skorstenar inte finns med. Kartan tar heller inte hänsyn till eventuella skuggeffekter från omgivande träd, byggnader eller liknande.
Använd solkartan så här
Hitta din byggnad genom att zooma och dra i kartan, eller sök på adressen.
Färgskalan visar hur stor solinstrålningen är på olika delar av taket. Rött indikerar en hög potential, och blått en lägre potential.